MakDom – Cовети како да ја одржувате куќата ладна

Кога температурите и нивото на влажност почнуваат да растат, може да се чувствувате невозможно да го одржувате вашиот дом на удобна температура. Ако не се подготват и одржуваат правилно, многу домови не можат да се справат со интензитетот на летното сонце и/или влажноста. Значи, кога ќе дојде до екстремна топлина, ќе сакате да имате при рака неколку трикови за ладење. Од брзи и лесни решенија до повеќе вклучени проекти, еве осум лесни совети како да ја одржувате куќата ладна на екстремна топлина.

1. Користете одвлажнувач

Одвлажнувачот не ја намалува директно температурата, но сепак, ќе ја филтрира водата од воздухот за да создаде посув простор кој е ладен и удобен.

2. Заменете ги светилките

Замената на стандардните блескаво светилки со енергетски ефикасни CFL или LED светилки не само што ја намалува сметката за струја, туку и ја одржува вашата куќа поладна. Тоа е затоа што овие типови на светилки произведуваат многу помалку топлина од стандардните светилки, а сепак создаваат иста количина на светлина. Типична сијалица од 100 вати може да ја подигне собната температура за 11 степени на час.

3. Исклучете ги апаратите од струја

Секој штекер, кога ќе има приклучен апарат во него, ќе испушта мала количина топлина. Ова може да изгледа тривијално, но кога се борите да ја одржите вашата куќа ладна, секој степен е важен.

4. Намалете го готвењето во затворен простор

Топлината од готвењето ќе ја зголеми температурата во куќата. Ако се борите да ја одржувате куќата ладна на екстремна топлина, размислете да готвите надвор или да посетите климатизиран ресторан.

5. Блокирајте го сонцето

За да ја разладите вашата куќа, држете ги ролетните или сенки затворени од доцна утро до рано навечер. Затемнетиот прозор или нијансите за затемнување, исто така, можат да помогнат во одржувањето на вашата куќа 10-15 степени поладна.

6. Поставете го вентилаторот на таванот да работи спротивно од стрелките на часовникот

Вентилаторот за плафон може да ви помогне да ја одржувате вашата куќа ладна во текот на летото. Сакате вашиот тавански вентилатор да дува надолу за да ја излади просторијата. Секој вентилатор има прекинувач за насочување, затоа бидете сигурни дека вашиот е поставен да работи спротивно од стрелките на часовникот во текот на летните месеци.

7. Користете вентилатор

Ако седите во топла соба, можете да користите личен вентилатор за да го циркулира воздухот околу вас и да се разлади. Ако надворешната температура е поладна од внатрешната, отворете го прозорецот и поставете го вентилаторот директно пред него за да го повлече тој поладен воздух однадвор.

8. Инсталирајте клима уред со програмабилен термостат

Инсталирањето на клима уред за цела куќа, прозорец или просторија со програмабилен термостат ќе помогне брзо да се излади топлата просторија. Можете да заштедите пари кога не сте дома така што ќе ја затоплите куќата и потоа ќе го програмирате климатизерот да се вклучи веднаш пред да се вратите дома од работа. Тоа ви овозможува удобно додека сте таму и го спречува вашиот дом да се загрева премногу додека ве нема.

Одвојувањето време за следење на овие едноставни совети може многу да помогне кон одржување на ладна куќа при екстремна топлина.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG