MakDom – 4 совети за подготовка на вашиот тревник

Ако вашиот тревник се состои повеќе од плевел откако од вистинска трева, можете да направите да изгледа прекрасно со едно осново одржување. Со овие пет совети ќе го подготвите вашиот тревник уште пред да започне летото.

Спречете го плевелот

Правилните практики за косење, наводнување и хранење се најдобрата можна превенција против плевелот, но доколку го имате во вашиот тревник треба да преземете некои драстични мерки.

Употребете хербицид за предизраснување за да ги спречите плевелите пред да никнат. Дури и оној тревник без плевел може лесно да се уништи ако во близина има плевел, затоа отстранете го секој плевел во градината додека не го достигнал вашиот тревник. Ако вашиот тревник има голи точки, пополнете ги со семки за да не никне плевелот и да не се зацврсти.

Подгответе ги косилките

Слично како автомобилите, косилките можат да престанам да работат ако не ги одржувате. Затоа, пред да започнете со средување на вашиот тревник детално исчистете и подмачкајте ја вашата косилка. Бидете сигурни сечилото од косилката секогаш да е перфектно остро, со цел тревникот да биде рамно покосен и тревата да не биде искината и уништена.

Исчистете ја сламата од тревникот

Го знаете ли оној сунѓерест слој од мртва трева што се наталожува во вашиот тревник? Тоа е слама. Тенок слој слама е нормален, па дури и корисен за вашиот тревник, бидејќи ја штити почвата, корените и корисните организми. Но, кога таа слама ќе стане висока околу еден сантиметар, се развиваат суша, плевел и други проблеми. Најверојатно е сламата да се акумулира на тревниците кои имаат кисела или набиена почва – или тревниците кои биле претерано третирани со хербициди и пестициди. Ако сламата е честа појава на вашиот тревник, спречете ја со аерација на јадрото. Ова му овозможува на воздухот да стигне до почвата, промовирајќи организми кои природно ја разградуваат сламата. Користете гребло ако сламата е навистина дебела.

Направете распоред

Ако веќе не го следите распоредот за ѓубрење на вашиот тревник, најдобро е да започнете да запишувате или да правите еден потсетник во вашиот телефон за следното ѓубрење на тревникот. Сезоната секогаш започнете ја со често косење, а вашата косилка да биде наместена на повисока поставка и косењето секогаш да биде во наизменични насоки. Тример исто така е одлична алатка за средување и косење на вашиот тревник, но понекогаш неговото користење може да биде многу неуредно.

Се надеваме овие 4 совети ќе ви помогнат при одржување на вашиот тревник, секогаш да биде онака како што и треба – совршен!

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG