MakDom – Pаботи што треба да ги направите кога купувате дом

Размислувајте долгорочно пред да го купите вашиот дом

Домот е значајна инвестиција, а да не зборуваме за столб на стабилност. Според Извештајот за трендовите на потрошувачките домови, мнозинството луѓе кои ги продале своите домови живееле во нивниот дом најмалку една деценија пред да ги продадат. Некои дури остануваат целиот свој живот. Речиси половина (46%) од сите сопственици на куќи се како мене – живеат во првиот дом што некогаш сме го купиле. Накратко: Купете дом во кој сакате да живеете најмалку пет години – опремен (или подготвен да биде опремен) со карактеристиките и просторот што ви треба, и сега и во иднина.

Купете дом за да си го подобрите животот, не да покажувате финансиска моќ

Вашиот дом е повеќе од финансиска инвестиција; тоа е местото каде што спиете, јадете, уживате со пријателите, ги воспитувате вашите деца – тоа е местото каде што се случува вашиот живот. Пазарот на домување е премногу непредвидлив за да се купи (примарен) дом чисто затоа што мислите дека ќе оствари голем краткорочен финансиски принос. Најверојатно ќе живеете во овој дом неколку години, така што вашиот прв приоритет треба да биде да најдете дом кој ќе ги задоволи вашите потреби и ќе ви помогне да го изградите животот што го сакате.

Фокусирајте се на она што ви е важно

Денешниот пазар на станови има недостиг на залихи, со 10% помалку домови на пазарот. Затоа, фокусирајте се на наоѓање дом што можете да си го дозволите и кој ги задоволува вашите потреби – но немојте да се одвлекувате од сјајните карактеристики што може да го нарушат вашиот буџет. Убавите карактеристики често ја зголемуваат цената за работи што не ги цените особено штом ќе помине почетното уживање. Направете листа на вашите основни потреби, како за посакуваниот дом, така и за посакуваното соседство. Држете се до наоѓање дом кој ги задоволува овие потреби, без да купувате дополнителни работи што се собираат.

Одредете го вашиот буџет и држете се до него

Важно е рано да го одредите буџетот – идеално пред да почнете да гледате во домовите. На денешниот пазар, особено на поконкурентните пазари, неверојатно е лесно да се надмине буџетот – тоа го направиле 29% од купувачите. Најчестиот виновник? Локација. Податоците покажуваат дека урбаните купувачи имаат значително поголема веројатност да го надминат буџетот (42%) отколку приградските (25%) или руралните (20%) купувачите. Нема ништо инхерентно погрешно во тоа. Локалните училишта се важни, а психолозите ни велат дека краткото патување го подобрува вашиот живот. Но, бидете реални за вашиот локален пазар и за себе. Знајте за што сте спремни на компромис – било да е тоа помалку квадратура, поправки на домови или различно соседство.

Чувајте шестмесечна стратешка резерва

Иако авансот е значителен трошок, исто така е важно да се изгради стратешка резерва и да се чува одвоена од вашата нормална банкарска сметка. Оваа резерва треба да покрие шестмесечни трошоци за живот во случај да се разболите, да се соочите со неочекуван трошок или да ја изгубите работата. Стратешката резерва не само што ќе ве спаси од финансиски тешкотии во итен случај, туку и ќе ви обезбеди мир на умот. Кога собравме стратешка резерва, јас и мојата сопруга конечно се почувствувавме подготвени да градиме за нашата иднина. Без него, живеевме од плата до плата, нервозно управувајќи со нашиот готовински тек наместо да штедиме.

Добијте однапред одобрение и придржувајте се кон хипотека со фиксна стапка

Процесот на претходно одобрување бара организирање на целата ваша документација; документирање на вашиот приход, долг и кредит; и разбирање на сите опции за заем што ви се достапни. Процесот е долг и напорен, но заштедува време подоцна. Добивањето однапред одобрение, исто така, им покажува на продавачите дека сте сигурен купувач со силна финансиска основа. Што е најважно, тоа ви помага да разберете што можете да си дозволите. Постојат различни типови на хипотеки и важно е да ги оцените сите за да видите кој е најдобар за вашето семејство и финансиска состојба. Оние хипотеки од 30 и 15 години нудат големи предности. Најголемата е заклучување на вашата хипотека стапка. Накратко: 30-годишна фиксна хипотека има специфична фиксна каматна стапка која не се менува 30 години. Истото го прави и 15-годишна фиксна хипотека. Овие обично имаат пониски стапки, но повисоки месечни плаќања, бидејќи мора да ги исплатите за половина од времето. Конвенционалните хипотеки со фиксна стапка ви помагаат да управувате со буџетирањето на вашето домаќинство затоа што точно знаете колку ќе плаќате секој месец многу години. Една последна предност е тоа што тие не ве искушуваат со мала почетна исплата да купите поголема куќа отколку што можете да си дозволите.

Истражете и споредете ги понудите

Иако домот е најголемото купување што многумина од нас некогаш ќе го направат, повеќето купувачи на домови не купуваат на хипотека (52% сметаат само еден заемодавател). Трите најважни фактори се тоа што давателот нуди програма за заем што ги задоволува нивните специфични потреби (76%), има најконкурентни стапки (74%) и има историја на затворање на време (63%). Важно е да ги оцените сите достапни опции за да бидете сигурни дека одите кај заемодавачот кој ги задоволува вашите потреби – не само со првиот со кој контактирате.

Бидете подготвени да не склучите договор

Купувањето дом е долг, стресен, но на крајот наградувачки потфат – ако на крајот купите дом што ги задоволува вашите потреби. Но, важно е да управувате со вашите очекувања во случај да не најдете веднаш дом што можете да си го дозволите со карактеристиките што ви се потребни. Секогаш бидете подготвени да заминете ако продавачите не ја прифатат вашата понуда. Држете се цврсто на вашата листа на задолжителни работи, држете се до она што можете да си го дозволите и не претерувајте и не се согласувајте. Не е трагедија да пропуштите некоја посебна куќа. Запомнете дека ја играте долгата игра. Сакате да бидете среќни 10 години од сега.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG