MakDom – Што треба да направите ако вашиот дом се поплави?

Без разлика дали станува збор за скршена цевка или брза поплава, сопствениците на куќи треба да преземат итна акција кога нивниот дом ќе се поплави. Колку подолго стои водата во домот, толку поголема штета ќе биде направена. Првите 24 часа по поплавата се клучни за да се обезбеди безбедност и да се даде на вашиот дом најдобра шанса да се опорави. Еве пет чекори што треба да ги преземете како сопственик на куќа ако вашиот имот се поплави:

Осигурајте се дека се е безбедно

Ако треба да се евакуирате за време на поплава, проверете дали е безбедно, дали има штекери под вода. Побарајте паднати далноводи и внимавајте на мирисите што може да значат истекување на гас или резервна канализација. Ако не е безбедно, не се враќајте на вашиот имот. Контактирајте со вашите комунални претпријатија ако се сомневате дека се оштетени гасните, електричните и/или канализационите линии.

Направете слики и снимајте видео

Пред да започнете да поправате нешто, фотографирајте и направете видеа од штетата за вашата осигурителна компанија. Ако извршите итна реставрација на штетата од вода пред да ја документирате штетата, вашата осигурителна компанија можеби нема да ви ги надомести трошоците.

Контактирајте ја вашата осигурителна компанија

Откако ќе се справите со првите два чекори, време е да ја повикате вашата осигурителна компанија. Имајте на ум дека ако целата област е поплавена, вашиот локален агент може да биде преоптоварен со повици. Во тој случај, обидете се да ја контактирате главната канцеларија на вашата осигурителна компанија. Вашата осигурителна компанија може исто така да предложи компанија за обновување на штети од вода со која соработуваат.

Повикајте компанија за обновување на штети од вода

Компанија специјализирана за итна реставрација на оштетувања од вода има опрема и знаење за брзо чистење и сушење на вашиот дом. Многу е важно реставрацијата на оштетувања од вода да започне што е можно поскоро за да се запре растот на мувлата. Вашата компанија за реставрација на оштетувања од вода ќе користи пумпи за извлекување на водата од вашиот дом, покрај вентилаторите и грејните единици за да го забрза сушењето. Тие исто така ќе помогнат да се отстранат оштетените предмети што не можат да се обноват. Конечно, тие ќе ви помогнат да го исчистите и дезинфицирате вашиот дом и предмети.

Поправка на оштетувања

Доколку поплавата била од голема, може да дојде до сериозна штета на вашиот дом. Покрај оштетувањето на гипс картон и дрвената обвивка, надојдената вода може да ја подигне и испука основата на домот. Добра идеја е да се изврши проверка на домот по поплава. Треба да дејствувате брзо за да биде успешна реставрацијата на оштетувањето од вода.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG