MakDom – Што да правите кога имате проблематични соседи?

Справувањето со лошите соседи е деликатна работа. Еве како да ги подобрите работите на блокот. Размислувањето како да се справите со лошите соседи може да биде голема борба. Нема ништо полошо од тоа да купите куќа, а потоа да сфатите дека имате кошмарни соседи. Но, не треба само да се насмевнувате и да го поднесувате непосакуваното однесување или напнатоста на вашите соседи на блокот. Со правилен пристап, можете да го претворите во можност за градење добри односи, да создадете попозитивен амбиент за вас и за остатокот од вашето соседство. Еве како да се справите со лошите соседи.

Прво, погрижете се да не сте лошиот сосед.

Лесно е да се види што прави вашиот сосед за да ве налути, но малку е потешко да се разбере како вашето однесување може да влијае на нив. Бидејќи никогаш нема да го натерате соседот да се обликува ако мисли дека вие сте проблемот, погрижете се да бидете што е можно поблиску до модел на сопственик на куќа пред да му пријдете. Неколку тешки прашања што треба да си ги поставите: Какво е вашето ниво на бучава? Гласниот телевизор, музика или машини може да ги фрустрираат соседите во секое време од денот. Па дури и нормалната бучава, да речеме, од косење трева, не треба да ги буди наутро или да ги спречи да уживаат во мирна вечер. Дали вашите миленици се тивки и пријателски расположени? Бучни, заканувачки или шетачки кучиња – па дури и мачки кои шетаат – може да станат болно место за соседите. Дали ги одржувате работите уредни? Ако вашиот тревник е обраснат или играчките на вашите деца се расфрлани насекаде, тоа може да стане болка во очите. Соседите може да почнат да се грижат за вашето лошо одржување на домот што ќе му наштети на вредноста на нивниот дом. Дали ги почитувате имотните линии? Не дозволувајте вашите дрвја, огради или кој било друг имот да навлегува во линијата на имотот, освен ако вашите соседи конкретно не кажат дека се во ред со тоа.

Развијте пријателски однос

Истражувањата за соседите покажа дека секое второ семејство не ги знае ни имињата на своите соседи – и тоа може да биде голема пречка за мирно решавање на конфликтите. Претставете се во првата прилика за да градите силен однос доколку се појави проблем. На вашиот сосед ќе му биде многу потешко да продолжи да ви предизвикува тага ако ве гледа како пријателско лице. За да започнете шема на добра комуникација, кажете му однапред на вашиот сосед секогаш кога правите забава, правите реновирање или што било друго што може да создаде бучава или метеж.

Претпоставете ги вашите добри намери

Не се впуштајте во расправија кога ќе му пријдете на соседот за тоа што ве мачи. Поминете и пријдете на темата пријателски или, доколку треба нежно да ја ескалирате ситуацијата, побарајте да ве запознаат на кафе. Тоа ќе покаже дека проблемот е голема работа за вас. Соседите често не сфаќаат дека создаваат проблем и најдобро е да избегнувате да изгледате како да ги обвинувате. Ставете се во нивна кожа и почнете да претпоставувате дека нивното проблематично однесување не е поради некоја лоша волја кон вас.

Документирајте сè, за секој случај

Со малку среќа, никогаш нема да треба да вклучите трета страна кога ќе решите како да се справите со лошите соседи, но тоа е секогаш можно. Иако вреди да се направи сè што можете за мирно и доброволно да го решите проблемот, исто така треба да го документирате секој чекор на патот за секој случај. Во случај да треба да вклучите здружение на сопственици на куќи, група од соседството, одделот за градење на градот, па дури и локалната полиција или адвокат, одржувајте евиденција на релевантни датуми, времиња, е-пошта, текстови, па дури и фотографии , така што фактите се на дофат на раката доколку ви се потребни.

За критични прашања, најпрво контактирајте со властите

Се разбира, пријателските разговори не секогаш поправаат сè, дури и ако сте во право. Ако сте пробале сè друго и проблематичните соседи не го запреле нивното навредливо однесување, можеби е време да ги вклучите властите. Само погрижете се да се консултирате со вистинскиот орган за проблемот – и секогаш правете ја полицијата вашата последна станица. На пример, проблемот со ѓубрето низ нечиј тревник веројатно може да се реши со одделот за спроведување на кодот на градот.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG