MakDom – Што да отпакувате најпрво во вашиот нов дом?

Каде се крпите? Кој ја спакувал храната за мачки? Кога сте опкружени со кутии, она што ви треба е стратегија. Конечно сте во вашиот нов дом, опкружен со купишта кутии, уморни и среќни што вашето преместување ќе заврши. Меѓутоа, за целосно да ја завршите вашата авантура со преселување, треба да ги отпакувате вашите работи и да направите вашето ново место да се чувствува како дома. Но, каде воопшто да започнете?

Да започнеме

Без разлика на тоа колку сакате побрзо да заврши преселувањето, има три важни работи што треба да ги направите пред да започнете со распакување.

Исчистете го и подгответе го вашиот нов дом.

Полесно е да ги избришете полиците, да ги исчистите прозорците и да го бришете подот пред вашите работи да бидат на место. Погрижете се вашиот иден дом да биде беспрекорен кога ќе ви пристигнат предметите. Ако не можете да стигнете до вашето ново место доволно рано за да извршите темелно чистење, размислете за ангажирање професионални чистачи кои ќе ја завршат работата наместо вас.

Организирајте ги вашите работи.

Проверете ги сите испорачани кутии и предмети за домаќинството на вашиот листа за да бидете сигурни дека ништо не е оштетено или недостасува. Потоа секој ваш предмет нека биде однесен во просторија каде што припаѓа. Ако сè е правилно означено, сортирањето на вашите предмети ќе биде супер брзо и едноставно.

Најпрво поставете го мебелот.

Прво поставете ги големите парчиња мебел и обемните апарати за домаќинство. Потоа можете да ги ставите сите помали предмети што ќе ги отпакувате подоцна директно на нивните вистински места. Планирајте го вашиот внатрешен дизајн добро однапред за да не преместувате тешки парчиња неколку пати.

Наредете ги кутиите по приоритет

Она што е најважно кога ги отпакувате вашите предмети по преселба е да се осигурате дека вашите основни работи се веднаш достапни. Затоа, дадете приоритет на вашите работи и прво отпакувајте ги само неопходните работи.

Постелнини

Можеби нема да можете веднаш да ја отпакувате целата спална соба, но дефинитивно ќе ви треба барем креветот на денот кога ќе се вселите. Повторно склопете ја рамката на креветот (ако е потребно), затегнете ги чаршафите, отпакувајте ги перниците и раширете ги ќебињата за да можете добро да се одморите – ќе ви биде потребно!

Лична хигиена

Без сомнение, вашите предмети за лична нега, тоалети и лекови треба да бидат на врвот на листата на најважните предмети што треба да ги отпакувате по вашето преселување. Извадете тоалетна хартија и сапун, пронајдете ја вашата четка за заби и паста за заби, закачете ги крпите и завесите за туширање и отпакувајте ги сите други неопходни работи за бања што ќе ви бидат потребни за да го измиете уморот и стресот од движење.

Кујнски елементи

За кујните е потребно многу долго време за да се отпакуваат и правилно да се организираат поради големиот број на предмети што треба внимателно да се подредат. Веднаш штом ќе ги наместите големите апарати, како што се фрижидерот и шпоретот, преминете на вашиот помал прибор. Чиниите, сребрените садови и чашите треба да бидат првите што ќе ги најдат своите места во шкафовите и кујнските кабинети, а потоа приборот за готвење, тенџерињата и тавите и предметите за оставата, чајната кујна.

Предмети од најмилите и предмети од домашни миленици

Ако имате мали деца, отпакувајте некои од нивните омилени играчки, книги, игри и ќебиња во текот на првите неколку часа во вашиот нов дом. Одржувањето на вашите млади среќни и окупирани ќе ви овозможи да се концентрирате на вашата работа и да ја завршите побрзо.

Се разбира, треба да се грижите и за потребите на вашите миленици веднаш по пристигнувањето. Добра идеја е да спакувате соодветна храна за домашни миленици и некои од омилените играчки на вашите пријатели животни во вашата прва отворена кутија.

За крај

Кога ќе ги отпакувате трите најважни простории во вашиот дом (спална соба, бања и кујна), сè друго може да почека малку. Нема рокови што треба да се запазат, па можете сами да си поставите темпо при распакување и украсување на вашето ново место – само отпакувајте по приоритет без одложување. Ако останете организирани, поставувате разумни цели, чистите по секоја фаза на распакување и ги фрлате материјалите за пакување на безбеден и еколошки начин, вашата нова околина наскоро ќе престане да изгледа како магацин полн со кутии и ќе почне да се чувствува како дома.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG