MakDom – Совети за промена на моралот на вашиот дом

Експериментирајте со боја

Боење на ѕидовите е еден од најевтините и најлесните начини веднаш да го заживеете секој дом. За класичен изглед кој ќе се спротивстави на речиси секој декор, одлучете се за кул неутрални; ако претпочитате нешто подраматично, размислете за додавање на боја на ѕидот. Реико Гомез, експерт за фенг шуи и дизајнер на ентериер во Хемптонс, Њујорк, ги препорачува зелените и сините: „Тие најмногу се поврзуваат со здравје, смиреност и благосостојба“. Ако не сте подготвени да се посветите на сликање, Гомез предлага да користите додатоци како што се перници за фрлање, тепих, завеси или уметнички дела за да внесете боја во вашиот простор.

Рационализирајте

Со оглед на тоа што милиони од нас сега живеат и работат заедно со членовите на семејството, нашите домови може одеднаш да изгледаат потесно од кога било досега. Расчистувањето е најдобар начин да се создаде просторна хармонија. Се препорачува да започнете мал со ограничен простор како бања, кој „ќе ви даде брзо чувство на постигнатост и ќе ве поттикне да го направите следниот простор“. Придобивките од уредниот простор ги надминуваат естетските – истражувањата покажаа дека чистењето на нередот може да го намали нивото на стрес.

Направете дигитална детоксикација

Дигиталното движење за детоксикација не е ново, но вреди да се повтори во ова време на постојани вести за COVID-19 и разговори на социјалните мрежи. Иако е важно да останете информирани за здравствената криза, лесно е да се лизнете од здраво ниво на ангажираност до постојана компулсивна проверка. За да ја намалите зависноста од екранот, поставете одредени граници врз основа на време или место. На пример, назначете ја вечерата како без телефон или отстранете ги мобилните технолошки уреди од вашата спална соба за секојдневно ресетирање.

Оживувајте го просторот со разновидни мириси

Мирисот е моќно средство за подигнување на вашето расположение. Според Минди Јанг, сопственичка на Парфумари, лабораторија за мириси во Сохо, Њујорк, „Секоја соба треба да има различна патека на мирис за да го постигне вашиот момент“. Јанг користи дрвенести мириси како кедар, пало санто, уд, копал и темјан за да се чувствува приземјено; рузмарин за зајакнување; и темјан за фокусирање и медитација. Постојат многу начини да се преполни просторијата со мирис – свеќи, дифузери за масло, воздушни магли и свежо цвеќе итн. За посуптилен ефект, отворете го прозорецот за да го избалансирате избраниот мирис со свеж воздух.

Позеленете и проветрете ги просториите

Самер Рејн Оукс, домаќин на Plant One On Me, вели: „Ако има нешто што прави просторот да се чувствува како погоден за живеење, тоа се некои елементи на зелена боја“. Не само што растенијата носат светлина и боја, тие исто така додаваат кислород во вашиот дом – нешто што многумина од нас би можеле да го користат повеќе додека се гужваат во затворени простории. Размислете за нивото на грижа што сакате да го дадете: „Некои луѓе може да најдат растение кое бара помалку внимание, додека други можеби ќе сакаат растение кое бара повеќе „одржување“, кое бара внимание секој ден“. Кое растение и да го одберете, таа вели дека ритуалот на негово одржување може да биде длабоко исцелувачки.

Осветлете ги просториите

Природната светлина е врвната канцелариска придобивка, според студијата за придобивките од работното место објавена во Харвард Бизнис Ривју. Ако вашиот дом сега е ваша канцеларија, имате поголема контрола од кога и да е над светлосните услови на вашиот работен ден. За да ја максимизирате вашата изложеност на природна светлина, поставете го бирото во близина на прозорец и држете ги завесите и нијансите отворени во текот на денот. Ако немате многу природна светлина, Хајсман препорачува да поставите алуминиумски мини ролетни на вашите прозорци: „Можете да ја насочите или исклучите светлината (и љубопитните соседи од другата страна на улицата) по потреба, и кога сонцето ќе ги погоди точно , можете да ги користите за да фрлите светлина во собата без да заслепите“. Тој, исто така, препорачува додавање на рефлектирачки површини – како огледало, лакирана маса или хромирана ламба – за да се подобри светлината во темните простории.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG