MakDom – Совети за преселување во голем град

Преселувањето од мал во голем град е предизвикувачко, но наградувачка задача. Работа, училиште, семејство, нов почеток: луѓето ги менуваат локациите поради долга листа на валидни причини. Без разлика дали ќе се преселите во нов град сами, со пријателите или со семејството, животот во големиот град ќе биде прилагодување. Еве неколку подвизи кои мора да ги имате на ум пред да се поздравите со шармот на малиот град!

Истражете ја областа

Пред да го направите големиот потег, истражете го новиот град. Преместувањето од мал град во голем град значи да се потопите во сосема нов пејзаж. Ако се преселите пред да најдете работа, видете какви видови работни места се достапни и каде сакате да аплицирате. Погледнете ги мапите за криминал и локалните закони за да добиете општа идеја за тоа каде би сакале да живеете. Исто така, добра идеја е да се погледнат и личните сметки на градот. Ако познавате некого во областа, прашајте го за различни населби, удобности и општите работи што треба и не треба во областа. Ако не познавате никого од областа, погледнете блогови, интернет форуми или групи на социјалните медиуми.

Намалете ги критериумите за вашиот нов дом

Откако добро ќе ја почувствувате областа, размислете за работите што ги сакате и треба да ги имате во близина. Јавниот превоз, работата и продавниците за храна, како и рестораните, продавниците и опциите за забава треба да бидат лесно достапни до вашиот нов стан. Дознајте кои населби одговараат на вашите барања за локација и атмосфера. Потоа, побарајте станови во рамките на овие параметри. Ако можете, посетете го секое соседство што го размислувате пред да се населите на вашето ново место. Некои првични безбедносни чекори при одјавувањето на становите може да бидат испитување на областа за безбедносни мерки, проверка на осветлувањето, истражување на локалниот криминал и уверете се дека вашата потенцијална зграда има пожарникарско бегство. Исто така, забележете ја близината до локациите за јавен превоз, продавниците за храна и местата за забава. Што е најважно, дали можете да стигнете на работа во разумен временски период?

Спакувајте ги неопходните работи

Преселувањето во голем град е совршено време да го промените вашиот живот и да се задржите на основите. Спакувајте само она што ви треба. Ова не значи дека не можете да купите повеќе работи подоцна. Придржувањето до најважното ви овозможува да се прилагодите на новиот простор и да не го пренатрупате првиот ден. Плус, помалку предмети за преместување значи дека ќе биде побрз и поевтин процес на преместување.

Испланирајте го буџетот за трошоците во голем град

Животот во големиот град веројатно ќе биде поскап од животот во мал град. Цените на киријата не се единствената сметка што ќе биде повисока; и секој ден ќе биде поскап. Вашиот буџет ќе треба да се прилагоди за работи како што се намирници, комунални услуги, гас, даноци итн. Истражете ги просечните цени за основните артикли во вашата нова област и обидете се соодветно да го прилагодите вашиот буџет. Не заборавајте да ги вклучите реалните трошоци за преместување на вашите работи во вашиот нов град со вас. Можеби сепак ќе бидете малку шокирани кога ќе ја добиете првата сметка, но штом ќе ги почувствувате цените во вашата област, ќе можете да го усовршите вашиот буџет.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG