MakDom – По што е познат Прилеп, градот на Крали Марко?

Еден од поголемите градови во Северна Македонија, Прилеп има доста што да им понуди на посетителите. Иако се наоѓа во многу груб и оскуден пејзаж кој веднаш маѓепсува, сепак може да се пофали со своето културно, историско и економско значење.

Стариот дел на градот

Во центарот на градскиот плоштад во Прилеп стои статуа на Крали Марко. Статуата го прикажува кралот на коњ кој стои на задните нозе. Како и во секој град во Македонија, ќе наидете и на статуата на Александар Велики – уште една важна историска национална личност – во блискиот парк. Од градскиот плоштад, посетителите можат да влезат во Старата градска чаршија во градот. Денес чаршијата сè уште ја има истата функција како некогаш и можете да најдете многу продавници и кафулиња. Надвор од чаршијата, има две знаменитости на градот, Старата саат-кула и џамијата Чарши.

Маркови кули

Прилеп е познат и како „Градот под Марковите кули“, по сега уништената тврдина што се наоѓа на врвот на ридот над градот. По ископувањето и реконструкцијата, оваа историска локација е отворена за јавноста. Притоа, искусувањето на погледот кон околината е веројатно најдобриот дел од посетата на Прилеп. Тука вреди да се напомене дека најраните пишани извештаи за утврдувања на Марковите кули датираат од 10 век.

Варош

Посетувајќи ги Марковите кули и манастирот Свети Архангел, сигурно ќе поминете низ селото Варош. Иако се чувствува како дел од Прилеп, Варош е всушност местото каде што некогаш историски бил сместен градот. Во Варош ќе наидете и на неколку стари цркви во византиски стил, за разлика од прилепските.

Тутунот во Прилеп

Прилеп е еден од главните центри во Македонија за преработка на тутун, производство на цигари и истражување на тутунот. Сувата и ветровита клима ја поттикнува препознатливата прилепска индустрија за тутун. Притоа, тутунот што се преработува во Прилеп се користи меѓународно во некои од најголемите светски компании за цигари.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG