MakDom – Листа за проверка за грижата за вашиот дом

Одржувањето на домот не е начинот на кој повеќето од нас сакаат да го поминат викендот. „Едвај чекам да го испуштам бојлерот за топла вода денес“, рече никој, никогаш. Но, за повеќето од нас, нашиот дом е нашата најголема инвестиција. Неговото одржување е задолжително. Одржувањето на домот може да се биде тешко, особено кога сте сопственик на куќа за првпат. Но, тоа не мора да биде застрашувачко. Планирајте да правите еден сет на мали задолженија по месец и други задолженија по сезона. Следете го овој природен модел цела година, останете на врвот на ситниците и вашата куќа ќе работи непречено.

Месечно

Исчистете го филтерот на клима уредот. Чистите филтри му помагаат на вашиот уред да работи поефикасно, намалувајќи го абењето и расипувањето на системот. Ова исто така може да ви помогне да избегнете скапи поправки и трошоци за чистење. Можеби ќе сакате да ги менувате вашите филтри месечно или на секои неколку месеци во зависност од факторите како што се дали имате алергии или домашни миленици и квалитетот на филтерот. Нечистотијата, прашината и остатоците се собираат во регистрите, што го попречува протокот на воздух и го тера вашиот уред да работи понапорно за одржување на температурата во затворен простор. Проверете ги електричните кабли. Ако гумената обвивка се истроши или пукне, жиците стануваат опасност од пожар. Исчистете ги аераторите на славините и тушевите. Минералните наслаги од водата од чешма се собираат и го намалуваат протокот на вода. Отстранете ги аераторите и натопете ги преку ноќ во оцет, а потоа исчистете ги со стара четка за заби. Проверете ја надворешноста на вашиот дом. Внимавајте на лабави ќерамиди на покривот, испукани тули, пукнатини на патеката или тротоарите, инсекти и обраснати дрвја или грмушки. Повикајте професионалец за да ги поправите сите проблеми што ќе ги најдете.

Пролет

Проверете ги дрвјата. Ако видите многу мртви гранки на дрво или дрвото не никнало како што треба, повикајте овластен арборар ​​кој може да побара болест и да фати проблем пред да го убие дрвото. Исто така, не сакате дрво ослабено од болест да падне врз вашата куќа. Исчистете ги олуците. Олуците го контролираат протокот на дождовница и топењето на снегот на вашата куќа, заштитувајќи го покривот, ѕидовите и темелите. Затнатите олуци може да предизвикаат истекување на покривот или навлегување вода во вашата куќа. Чистете ги најмалку двапати годишно – почесто ако над вашиот покрив висат многу дрвја. Освежете ја надворешната боја. Ако видите лупење на боја, можеби ќе ви треба дотерување или целосно нов слој боја. Освежете ја бојата веднаш пред обилните дождови во лето и високите температури да ги оштетат изложените површини. Измијте ја куќата. Измијте ги прозорците и екраните и отстранете ја нечистотијата и мувлата од фасадата. Таа нечистотија може да ја оштети бојата и ѕидарството со текот на времето. Испрскајте ја куќата со благ детергент што нема да му наштети на вашиот пејзаж. Повикајте технологија за климатизација за да направите двогодишен преглед и сервис на вашиот систем. Тие треба да ги проверат каналите за било каква штета и да го исчистат и сервисираат уредот и компресорот за климатизација. Исчистете ги каналите и отворите. Повикајте професионалец за да ја отстраните насобраната нечистотија, прашина – и ако имате домашни миленичиња – влакната од куче или мачка од системот. Ажурирајте го договорот за контрола на штетници на вашиот дом. Ангажирајте професионалец за да проверува дали има термити, стаорци и други напаѓачи кои го оштетуваат домот секој месец.

Real life Aussie Dad and young daughter repaint their house together while in iso (lockdown)

Лето

Водни растенија и зеленило. Погрижете се вашиот зелен пејзаж да има многу вода. Мртвото уредување ве чини пари. Проверете го вашиот систем на прскалки. Побарајте затнати линии, вентили што пропуштаат вода. Проверете ги тајмерите. Повикајте професионалец за поправка ако најдете проблеми. Подмачкајте го отворот за гаражни врати со масло. Намачкајте го и ланецот и шарките на вратата од гаражата. Проверете дали има протекување околу тоалетите и во машината за миење садови. Повикајте водоводџија ако видите проблеми. Не дозволувајте водата да влезе меѓу плочките и да не ги оштети ѕидовите и подот.

Есен

Оплодете ја вашата градина. Дајте им на вашиот тревник, дрвја и грмушки последна сила пред да дојде студот. Исчистете ги олуците. Со есенските лисја што паѓаат, ова ќе биде најголемото чистење на олуците во годината. Запомнете, затнатите олуци може да предизвикаат истекување на покривот или вода да влезе во вашата куќа. Проверете го оџакот. Подгответе се за користење на вашиот камин така што ќе повикате оџачар за годишна проверка и чистење. Тие треба да ги проверуваат каналите за чад и ложиштето. Проверете го клима уредот. Исто како што направивте во пролетта, ангажирајте професионалец за сервисирање на вашиот клима уред. Побарајте од техничарот да го провери термостатот за да се увери дека работи и да се увери дека каналите и отворите се непречени и неоштетени. Машините за сушење алишта предизвикуваат речиси 3.000 пожари годишно, а блокираниот отвор ја тера машината за сушење да работи премногу напорно за да ги суши алиштата и да го разнесе грејачот. Испразнете ја топлата вода од бојлерот. Ова го отстранува насобраниот талог што може да го уништи апаратот. Изолирајте ги надворешните чешми и цевки во незагреани гаражи. Неизолираните цевки може да замрзнат, а кога замрзнатите цевки се одмрзнуваат, тие ја поплавуваат куќата.

Зима

Покријте ја вашата единица за климатизација. Заштитете ја со елементите, со навлаки направени токму за оваа намена. Исчистете ги намотките на фрижидерот и замрзнувачот. Отстранувањето на насобраната прашина со четка за намотки ќе му помогне на вашиот фрижидер да работи подобро и да трае подолго. Исклучете го фрижидерот пред да го направите тоа. Проверете го покривот, олуците и долните изливи по невреме. Вашата куќа го зема својот најтежок удар во зима. Повикајте професионалец ако забележите штета. Ова е исто така добро време да го проверите вашиот подрум за протекување (штом земјата ќе се одмрзне).

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG