MakDom – Како да направите детска соба за вашите најмили

За едно дете, спалната соба е повеќе од само место за спиење. Тоа е просторија за извршување на училишните задачи, слушање музика, играње игри, читање, градење модели, мечтаење, собирање со пријателите и чување безброј играчки. Ќе треба внимателно да планирате за да создадете простор што ќе ги опслужува сите тие функции, а сепак е удобен и привлечен – и да треба минимално преуредување на неколку години.

Консултирајте се со експерт

Крајните експерти за тоа што најмногу им се допаѓа на децата се самите деца. Вклучете ги вашите деца во процесот на дизајнирање така што ќе им дозволите да помогнат во изборот на бои за нивните соби. Вклучете ги нивните интереси и прашајте ги нивните мислења додека креирате шема за украсување, особено кога станува збор за боја, мебел и ткаенини. Она што го сакате е просторија која истовремено ги задоволува вашите потреби и го радува вашето дете. Но, не претерувајте: интересите на децата често се менуваат, затоа користете шеми на бои кои лесно може да се менуваат кога нивните страсти одат во друга насока.

За најмалите и најмилите

За бебињата и малите деца, клучни се понежните, пригушени бои. Малите треба да бидат опкружени со смирувачки нијанси за брзо и мирно да заспијат. Поставете ја пастелната палета на бои со потемни парчиња мебел, како креветче обоено со чоколадо и тапацирана едрилица. За малите деца, боите што им помагаат да создаваат и истражуваат се најдобри. Моделите исто така почнуваат да влегуваат во игра додека децата ги откриваат своите личности. Пруги, точки, цик-цак и апстрактни мотиви одлично се совпаѓаат со детскиот мебел и лесно се менуваат со нешто пософистицирано додека растат во млади возрасни.

Canopied cradle between gold armchair and basket with teddy bear in pink baby’s bedroom interior

За тинејџери

Пред-тинејџерите и тинејџерите често претпочитаат пригушени палети на бои кои имаат една или две акцентни бои. Вклучете омилена боја во собата некаде. За среќа, бојата, особено на ѕидовите, лесно се менува. Некои од најпопуларните комбинации на бои вклучуваат сива, лаванда и длабока виолетова за стилски изглед; морнарско и бело за привлечна личност; или пригушени или неутрални тонови како црна, бела и сива за да им дозволите на вашите деца да го истражуваат својот омилен изглед без да го посветат својот простор на една палета. За да го персонализирате просторот, размислете за додавање ѕид од фреска или табла. Ако вие или вашето дете сте наклонети, цртајте ѕидна уметност на слободна рака; ако не сте уметнички настроени, побарајте матрици или украси за ѕидови. Можете исто така да користите букви за да го разубавите ѕидот со зборови или изреки кои се посебни за вашето дете.

Не занемарувајте ја издржливоста и безбедноста на мебелот

Колку е помладо детето, мебелот и површините треба да бидат поиздржливи и поедноставни за чистење (размислете за изведбени ткаенини и завршни бои за чистење). За секое дете, безбедна средина е прв приоритет. Информирајте се за сите површини и производи пред да направите големи купувања. Создавањето простор одобрен од дете е забавно патување, особено додека вашето дете расте и ја развива својата единствена личност. Бидете флексибилни и спремни да испробате нови стилови и дизајни додека вашите малечки растат во нивниот простор и тврдат дека е свој.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG