MakDom – Како да изберете место во кое ќе сакате да живеете

Агентите за недвижности често велат дека вашето соседство, локација и заедница се единствените работи што не можете да ги промените при купување на вашиот дом. На крајот на краиштата, многу е потешко да се реновира населба отколку куќа. Накратко, погрижете се да не ја занемарите важноста на местото кога го купувате вашиот следен дом. Купувачите на домови, според повеќе истражувања, постојано известуваат за неколку клучни фактори што многу ги ценеле кога одлучуваат каде да живеат. Имајќи го тоа на ум, ајде да погледнеме некои од покритичните карактеристики на соседството.

Започнете со попис на вашето моментално место на живеење

Преоптоварувањето со избор е реално и може да доведе до каење на купувачот, затоа стеснете ги вашите критериуми со едноставна вежба. Одвојте една минута за да размислите за вашето сегашно соседство, а потоа започнете список со добрите и лошите страни. Откако ќе одредите што ви се допаѓа во местото каде што живеете сега и ќе наведете што не ви се допаѓа, започнете трета листа. Ова ќе детализира што сакате во ново соседство. Потоа комбинирајте ја првата и третата листа (што ви се допаѓа во вашето соседство + што би сакале во вашето ново соседство). Резултатот е листа на приоритети; треба добро да ги рангирате. Одлучете без што можете, а што не можете да живеете. Држете се на таа втора листа (онаа каде што сте означиле што не ви се допаѓа во вашата моментална област). Корисно ќе биде за забележување црвени знамиња на почетокот на процесот на селекција.

Колку сакате да пешачите?

Пешачењето е голема одлука за животниот стил, а купувачите на домови редовно го пријавуваат тоа како важно влијание врз тоа каде на крајот избираат да живеат. Во 2021 година, повеќе купувачи на домови – 64 проценти од анкетираните – сметаа дека прошетката е „многу или исклучително важна“ карактеристика во соседството што го избрале. Запрашајте се колку сакате да возите и дали навистина сакате да поседувате автомобил или не. Без разлика дали сте слободни или се движите со големо семејство, прво размислете за ова. Поседувањето автомобил ги отвора вашите можности за предградијата и руралните области, но ќе сакате да ги измерите трошоците за сопственост на автомобил. Спротивно на тоа, изборот на област со голема прошетка и алтернативни опции за транспорт, како што се услугите за споделување на возење или јавен превоз, може да ви овозможи да ги минимизирате или да се откажете од трошоците за автомобилот, како што се бензин, осигурување и амортизација. Со тие дополнителни пари во вашиот буџет, можеби ќе можете да си дозволите повеќе дома. Одењето без автомобил значи дека ќе сакате да се фокусирате на урбаните центри и центрите, кои имаат тенденција да имаат подобри опции за транспорт и резултати од пешачење.

Како ќе патувате до работното место?

Колку е блиску населбата до локација до која ќе патувате редовно? Можете брзо да го процените времето на возење од кој било оглас или со вашата избрана апликација за мапа, но вистинскиот тест е всушност да го испробате патувањето. Ако е можно, обидете се без сообраќај и во услови на шпиц. Потоа запрашајте се: Дали е ова одржливо? Додека прошетката до продавниците за храна и другите основни работи е еден фактор, вашата близина до работа или училиште може да биде посебно разгледување.

Каква е близината со пријателите и семејството?

Според повеќе истражувања, купувачите на домови сè почесто известуваат да се биде во близина со семејството и/или пријателите е „многу или исклучително важно“ за изборот на место за живеење. И тоа е со добра причина. Социјалните врски можат да ни помогнат да одиме далеку. Неодамнешната наука покажува дека дури и самото чувство на социјална поврзаност може да ја зголеми „мотивацијата за постигнување“ – волјата да се завршат работите. Во добри и во лоши времиња, ќе бидете благодарни ако изберете место кое е во близина на вашите најблиски и драги пријатели.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG