MakDom – Какви бубачки има во вашата куќа?

Штетниците се насекаде, а да имате неколку во вашиот дом е прилично неизбежно. Но, знаењето е моќ кога станува збор за животни, вели д-р Ненси Тројано, директор за техничко образование и обука во Rentokil Pest Control. Кога знаете како да препознаете и спречите гнезда, можете да ги држите настрана несаканите посетители. Првиот чекор е да научите кои штетници може да ви станат проблем. Ова се главните штетници на кои треба да внимавате, според Тројано.

Бубачки што уништуваат дрво

Термитите и столарските мравки ја изедуваат основата и мора да повикате професионалец да ги отстрани. Обично тешко се гледаат, но сепак можете да најдете докази дека се наоколу. На североисток, подземните термити градат цевки од кал што обично можете да ги забележите. Побарајте кафеави дамки околу куќата, и внатре и надвор, а посебно внимание посветете во подрумот. Други совети се бојата со меурчиња, лабава обвивка, купишта измет или супстанца што личи на струготини.

Лебарки

Лебарките се голем проблем во преполните градови и станбени згради. Иако тие всушност не предизвикуваат штета на домот, тие бараат професионално истребување. Лебарките ги привлекува храната и ѓубрето, а тие обично се носат однадвор. Половниот или изнајмен мебел е голем виновник за наездата на лебарки. Она што е карактеристично за лебарките е тоа што тие се големи, така што дефинитивно ќе знаете кога ќе имате проблем.

Непријатни штетници

Повеќето несакани животни се прилично безопасни – тие се само досадни. По избувнувањето на Зика, комарците предизвикуваат поголема загриженост отколку во минатото. Стоечката вода создава почва за овие штетници, затоа обидете се да ја минимизирате водата што се собира околу вашиот дом. Креветните бубачки се голем проблем во градовите, каде што е лесно да ги донесат мебел, облека или луѓе – и е познато дека е тешко да се ослободите од нив. Сопствениците на домови со домашни миленици, исто така, треба да внимаваат на крлежите и болвите.

Глодари

Бубачките не се единствените непожелни гости на кои може да наидете – внимавајте и на глодари.Внесувачите на птици се „шведска маса за глувци“, вели Тројано, па внимавајте на нив. Глувците исто така се вовлекуваат внатре за да избегаат од студот, па сопствениците на куќи во постудена клима треба да се погрижат нивните домови да бидат цврсто затворени. Потоа, тука се нашите летечки пријатели: лилјаците. Лилјаците обично се наоѓаат во домови со поткровје или оџаци, бидејќи сакаат да се дружат во темни области. Можете лесно да отстраните еден или два лилјаци, но ако имате голем проблем, ќе морате да повикате професионалец. Предупредување за овие крилести суштества: Тие можат да носат беснило, затоа бидете внимателни со какви било мерки што ќе ги преземете сами.

Како да се спречат штетниците

Добрата вест е дека повеќето штетници лесно се истребуваат од домот. Тројано ги обучува луѓето за биологијата и однесувањето на штетниците. Наместо да отфрлите пестицид, вели таа, можете да ги „надмудрите“ бубачките. „Ако имам проблем со мравка и знам што сакаат да јадат, ќе им го одземам изворот на храна“. Не заборавајте да размислите како навлегуваат животните внатре. Растенијата и дрвјата можат да дејствуваат како автопат за штетници. „Гледав мравките како влегуваат по гранките на дрвјата во домот“, вели Тројано. Еве ги главните совети на Тројано за одржување на вашиот дом од непожелни натрапници: Чувајте ја вашата куќа запечатена убаво и цврсто. Користете ги прозорските екрани, запечатете ја рамката на прозорците и вратите. Чувајте ја надворешноста на вашиот дом уредна. Редовно косете трева, исечете ги грмушките и дрвјата за да спречите гранките да го допрат вашиот дом. Внимавајте на базени со вода и проблеми со одводнување. Не сакате водата да се собира покрај темелите на вашиот дом. Погрижете се вашите олуци да ја насочат водата подалеку од куќата. Проверете ја вашата куќа внатре и надвор. Редовно проверувајте дали има знаци на штетници.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG