MakDom – Причини зошто да го посетите Тетово?

Тетово има неколку интересни знаменитости кои вреди да се видат, но најмногу е посетено поради Шарената џамија. Овој град во северо-западна Македонија нуди сосема поинакво чувство од Скопје или било кој друг град во Македонија, поради тоа што во главно е дом на албанската заедница.

Како што напоменавме претходно, главна атракција е Шарената џамија. Таа е изградена во 1438 година, а потоа повторно во 1833 година. Таа е прилично мала, но зачудувачка, богато украсена, и за разлика од многу други џамии, доминантните мотиви се цветни и светли. Она што e интересно е што оваа џамија нема купола, како и многу други џамии изградени во тоа време. Ова е всушност и единствената џамија во југоистична Европа, каде што ќе ја најдете илустрацијата на Мека. Џамијата е опкружена со уреден двор полн со цвеќиња и е со Турбе во средината.

Наспроти џамијата се наоѓа Беговскиот амам (турска бања), кој е изграден во 15 век.  Во 1962 година, оваа градба беше претворена во уметничка галерија. Таа е целосно реновирана во 2015 година.

Малку понастрана се наоѓа Арабати Баба Теќе – духовен комплекс популарен во суфистичката религија (дел од исламот), основан во 16 век. Ова е еден од најдобрите бекташки храмови во Европа и дефинитивно вреди да се посети. 

Тетовското кале е сместено на ридот Балтепе над градот на источниот брег на реката Пена. Повеќето од видливите остатоци датираат од 1820 година, кои биле изградени во времето на Абдурахман Паша.

Меморијален музеј на Комунистичката партија на Македонија – Тетово е местото каде што во 1940-тите е основана Комунистичката партија на Македонија. Музејот се наоѓа во поранешниот дом на семејството Јовановски каде за прв пат беше назначен комунистичкиот комитет, вклучително и претседателот Лазар Колишевски.

Манастирот Лешок со црквите Св. Атанасиј и Пресвета Богородица се наоѓа на 8 километри од Тетово, блиску до патот што води до селото Брезно. Црквата Света Богородица се верува дека е изградена во 1326 година. Оваа црква има три слоја фрески: долниот слој е од времето на изградбата, средниот е од 17 век, а последниот слој е од 1879 година. Притоа, неколку мермерни столбови од првобитната црква денес се чуваат во тетовскиот музеј. Црквата Свети Атанасиј е изградена во 1924 година, веднаш до црквата Света Богородица. Во дворот на Лешочкиот манастир се наоѓа и гробот на македонскиот просветител Кирил Пејчиновиќ, кој е роден во 1770 година. Во негова чест, овој манастир е домаќин на Меѓународната средба на книжевните преведувачи. Тетово е и домаќин на Фестивалот на македонски хорови.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG