MakDom – Неколку чекори да го подготвите вашиот дом за лето

Летото ќе биде тука пред да знаете, а вие добро знаете што значи тоа: топлина, стршлени и работа во двор. Еве неколку брзи проекти кои ќе ги направат вашиот дом и градина поудобни и поекономични ова лето.

Внатре во куќата

Сервисирајте ја климата. Ништо не може да ви го уништи денот како расипан клима уред во летен ден, затоа одржувајте ја да работи непречено со тоа што ќе ја сервисирате секоја пролет. На секои три месеци, менувајте го филтерот, измијте ги одводните линии и погрижете се надворешната единица да има простор да дише. Преплашени сте од ужасите што ве чекаат во сенките на вашата кујна, но време е да облечете ракавици, да се наоружате со средство за дезинфекција и да ја отворите рерната со храбро лице. Исчистете ги отворите за фен. Ако вашата облека излезе од машината за сушење влажна и мувлива во последно време, тоа е веројатно затоа што отворот за вентилација е затнат со влакна – не само што троши енергија, туку претставува значителен ризик од пожар. Надградете го вашиот термостат. Замената на вашиот постоечки термостат со „паметен“ модел прави повеќе отколку што ви заштеди пари. Тие реагираат на вашиот глас, го пренасочуваат ладниот воздух во окупираните простории, може да се ракуваат од вашиот телефон и дури може да ви дадат временска прогноза на прв поглед пред работа. Поставете ги домашните растенија. Дајте им на домашните растенија свежа мешавина за саксии во пролет кога тие активно растат. Извлечете ја масата од корења и смесата за саксии од тенџерето, нежно раздвојте ги корените, отстранете ги изгниените парчиња и заменете ја со свежа и плодна смеса за саксии. Ако листовите стануваат бледи од премногу директно летно сонце, преместете ги на малку засенчено место.

Надвор во дворот

Обновете си го тревникот. Ако чекате премногу долго за да засадите нови семиња од трева, плевелите со задоволство ќе ги пополнат празнините за вас. За среќа, тревата брзо ќе израсне ако претходно го отстраните целиот постоечки плевел, поправете со површинска почва и ја одржувате површината наводнувана првата недела или две. Проверете ги олуците. Есента не е единственото време за чистење на олуците, особено ако имате неуредни дрвја во близина. Проверете дали олуците се добро прицврстени на вашиот покрив, запечатете ги празнините со силиконски лепак и отстранете ги сите пречки во основата на долниот излив. Проверете ги прскалките. Ако забележите затнати или скршени глави на прскалката, исклучете ја водата. Ставете ја вашата косилка во функција. Дајте и на вашата косилка, тример за жици и друга опрема за тревник малку TLC пред да започне летната сезона на косење. Откако ќе ја извадите свеќичката, заменете ги филтрите за воздух, сменете го маслото, заострете ги сечилата и добро исчистете ја вашата опрема. Отстранете ги гнездата на стршлените. Ако имате стршлени и оси околу вашиот дом, преземете чекори да ги отстраните сега пред да формираат голема, агресивна колонија. Можете да играте безбедно со тоа што ќе повикате професионалец или да ги прскате гнездата ноќе кога се помалку активни. Само задолжително носете заштитни очила, маска, панталони и долги ракави. Исчистете ја скарата. Спречете изгореници и пожари при готвење со тоа што ќе ѝ дадете на вашата скара добро чистење. Идеално би било да исчистите после секоја употреба, но можете да започнете со четка за скара, млазница и влажна крпа.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG