MakDom – Вообичаени грешки при купување на нов дом

Купувањето дом за прв пат може да биде незгодно. Никогаш претходно не сте го направиле тоа, па затоа е нормално да се чувствувате малку преоптоварени. За среќа, собравме некои од вообичаените грешки што ги прават купувачите кои првпат купуваат домови.

Заборавајќи на трошоците

Вашата хипотека веројатно нема да биде единствениот трошок кога станува збор за купување на дом. Помалите трошоци како осигурување на имот, даноци, сметки за струја и вода и други давачки може да почнат да се натрупуваат. Пред да купите куќа, можеби ќе треба дополнително да ги разгледате вашите заштеди за да дознаете дали можете да ги платите сите овие дополнителни трошоци.

Барате дом пред заемот

Откако ќе најдете куќа и ќе одлучите да ја купите, не сакате да трошите време прашувајќи се дали можете да си ја дозволите. Познавањето на вашиот буџет и дека сте квалификуван купувач пред да започнете со пребарувањето може да го направи процесот полесен и поефикасен. Откако ќе одлучите дека е време да купите дом, добијте однапред одобрение за заем.

Не ангажирате професионалци

Преместувањето не е толку едноставно како да ги спакувате вашите работи и да изнајмите комбе. Вашиот тим може да биде добар само како вашата најслаба алка, па можеби ќе сакате да се погрижите да ги имате само најдобрите играчи. Поставете го вашиот тим за купување домови пред да започнете со пребарувањето.

Премногу сте прибирливи

Нема ништо лошо во тоа да знаете што сакате кога станува збор за купување дом. Но, ако вашата листа на „задолжителни работи“ е премногу долга и преконкретна, може да завршите да ја барате вашата совршена куќа многу долго време. Исто така, запомнете дека можете да направите промени откако ќе се преселите. Можеби е мудро да одвоите време за да сфатите што навистина ви треба наспроти она што го сакате. Ако не сте сигурни од каде да започнете, направете листа за проверка.

Недостаток на визија

Некои од отворените куќи на кои присуствувате можеби не изгледаат подготвени за преселба. Но, многу домови имаат скриен потенцијал. Кога барате дом, обидете се да погледнете покрај килимите и ламбите од лава од 70-тите. Замислете како ќе изгледа домот откако ќе се вселите со сите свои работи или обидете се да ја замислите структурата на домот без работите во него.

Игнорирање на иднината

Ако планирате да живеете во новата куќа долго време, можеби ќе сакате да размислите однапред. Можеби ќе одлучите да имате деца за неколку години, а потоа ќе треба да се грижите за друг сет на прашања. Дали ќе има доволно спални? Дали куќата се наоѓа во добра училишна област? Овие можеби се работи за кои треба да размислите кога го купувате вашиот дом. Значи, без разлика дали штотуку почнувате да размислувате за купување на вашиот прв дом, или веќе сте поминале извесно време во потрага, може многу да научите од оваа листа на грешки.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG