MakDom – Што да НЕ правите кога купувате куќа?

Многу купувачи кои првпат купуваат дом се изненадени кога ќе откријат на колку начини можете да го расипете купувањето на дом. Можеби сте добиле претходно одобрение, сте нашле дом што го сакате и сте дале понуда. Но, ако сакате да избегнете мешање на трансакцијата, ќе треба да бидете исклучително внимателни додека не се затвори продажбата.

Многу од овие ставки се хипотекарни грешки кои лесно може да се избегнат. Ако имате исклучителен брокер за хипотека или агент за недвижнини, повеќе од веројатно неколку од овие точки веќе се споменати.

Користете ги следните совети за да се заштитите себе си и купувањето дома. Всушност, не заборавајте да проверите што треба да направите пред да купите дом. Овие дваесет совети ќе ви помогнат да ја донесете најдобрата можна одлука за купување.

Правењето грешки е лесно кога никогаш претходно не сте купиле дом. Избегнувајте ги овие грешки при купување дом за да го спречите стресот од вашиот живот!

1. Не пропуштајте плаќања на заемот.

Мора да ги одржувате вашите плаќања актуелни на сите ваши сметки за заем, вклучувајќи кредитни картички и заеми за автомобил. Кредитодавателот повторно ќе го разгледа вашиот кредит пред да ја финализира вашата хипотека, и ако сте пропуштиле какви било плаќања, тоа може да доведе до губење на заемот.

Многу купувачи погрешно веруваат дека штом кредитодавателот ќе ја издаде нивната обврска за заем, тие се златни. Ова НЕ е така!

2. Бидете внимателни пред да аплицирате за кредит.

Консолидацијата на долгот може да биде примамлива кога конечно ќе почнете да гледате да купувате дом. Повеќето понуди за консолидација ви овозможуваат да го ставите целиот ваш долг под едно плаќање, што има смисла за некои луѓе.

Но, често има и скриени такси и каматни стапки кои можат драстично да се зголемат без предупредување. Консолидацијата можеби нема да го подобри вашиот кредит на начинот на кој очекувате, затоа не заборавајте да ги прочитате сите ситни букви.

3. Избегнувајте менување на работните места.

Се подразбира дека менувањето на работните места не е нешто што треба да го правите во средината на купувањето дом! Една од работите на кои кредитодавателите внимателно гледаат е вашата историја на вработување. Тие сакаат да бидат сигурни дека сте финансиски стабилни и способни да ги исплатите вашите заеми.

Со менување на работното место пред да го добиете заемот, се правите помалку привлечни за банките. Промената на ситуациите може да предизвика банката да мисли дека сте нестабилни или дека нема да имате стабилен приход за да останете во чекор со хипотеката. Зборот стабилност е нешто што го сакаат банките.

4. Не менувајте ги финансиите пред да го добиете заемот.

Кога банката  однапред ве одобрува, одобрението се заснова на моменталната состојба на вашите финансии. Сакате да ја одржите таа состојба – онаа што ви го доби претходното одобрение – по секоја цена. Понекогаш купувачите грешат да ги префрлат своите пари за подобро да се позиционираат, но ова е грешка.

Почекајте да направите какви било финансиски промени додека не ја добиете вашата хипотека. Ако банката ве види како преместувате пари на различни сметки, ќе побараат објаснување.

Ќе треба да им дадете детално сметководство зошто сте ги преместиле парите. Избегнувајте да ја правите оваа грешка и чувајте ги парите на едно место пред да ги затворите.

5.Не отварајте сметка во нова банка.

Вашата банка може да ве налути или вознемири. Или можеби сте виделе одлична понуда од конкурентска банка што едноставно не можете да ја пропуштите. Па, треба да го усвоите, бидејќи менувањето банка пред да го земете вашиот заем може да наруши сè.

Исто како и работата и финансиите, вашата банкарска историја и статус се дел од равенката што води до добивање однапред одобрение. Променете ја вашата банка и можеби нема да добиете конечно одобрение.

6. Избегнувајте да купувате автомобил.

Без сомнение купувањето автомобил додека купувате дом е честа грешка. Тоа е исто така на врвот на листата на она што не треба да го правите пред да купите дом. Понекогаш чувството дека знаете дека конечно ќе добиете сопствен дом може да биде толку возбудливо што ќе почнете да барате други начини за подобрување на вашиот живот – како да купите автомобил.

За жал, купувањето автомобил може да фрли клуч во плановите за купување на вашиот дом. Вашето претходно одобрување заем се заснова на состојбата на вашиот кредит и оптоварувањето на долгот во времето на претходно одобрување пред да купите автомобил. Додавањето на долгот што ќе го донесе купувањето автомобил може да ве натера да не можете да го добиете заемот за вашиот дом.

7. Не купувајте мебел или покуќнина на кредит.

Друга грешка што ја прават многу купувачи на домови е користењето кредит за да почнат да се подготвуваат за нивните нови аранжмани за живеење. Можеби ќе сакате да почнете да купувате мебел и апарати за да го наполните вашиот нов дом и да го направите вистински ваш, но воздржете се.

Преземањето нов долг, дури и за мебел или други предмети поврзани со домаќинството, ќе ја промени состојбата на вашиот кредит и може да исфрли знаменце за банката што ќе доведе до губење на одобрувањето за заемот.

8. Избегнувајте да внесувате големи депозити на вашата банкарска сметка или да внесувате готовински депозити.

Парите што ненадејно се појавуваат на вашата банкарска сметка ги прават банките немирни. Всушност, тие претпочитаат да ги имате парите што ви одат на аванс на истата сметка најмалку два месеци.

Банките го нарекуваат двомесечниот период како „зачинување“ и го сметаат за демонстрација на стабилноста и вашата способност да ги покриете исплатите на заемот. Секогаш кога ќе направите значителен депозит или ќе почнете да правите необични или неочекувани работи со вашите финансии пред купувањето на домот, банката може да почне внимателно да го проверува заемот и може да се повлече.

Банката, всушност, би можела да мисли дека е тешко да се видат големи депозити кои влегуваат и излегуваат од вашата сметка, особено ако тоа не се случило порано. Правете што е можно помалку за да ја натерате банката да ги прегледа вашите финансии.

9. Избегнувајте да лажете или да ја разоткривате вистината за барањето за заем.

Можеби немате намера да лажете за вашите финансии кога пополнувате барање за заем, но поентата треба да се наведе без разлика. Лажењето на барање за заем е измама и ако банката дознае дека на кој било начин воведувате во заблуда, речиси сигурно ќе го изгубите заемот.

Дури и да ја кажете вистината или да направите искрена грешка што е неточна, може да ви предизвика значителни проблеми ако вистината се открие. Затоа, бидете многу, многу внимателни сите информации што ќе ги ставите да бидат целосно точни. Фалсификувањето на знаењето е дефинитивно не-не кога аплицирате за хипотека.

Ова е значајна грешка при купување дом што може да ве стави на ужасно место.

10. Не дозволувајте некој да бара прашања за вашиот кредит.

Секогаш кога аплицирате за кредитна картичка, заем или дури се обидувате да се регистрирате за нова услуга, како услуга за мобилен телефон, компанијата со која работите веројатно ќе направи барање за кредит. Тие го прават ова за да утврдат дали сте безбеден ризик, исто како што тоа го прави хипотекарниот заемодавач.

Еден мит за хипотека што вреди да се знае – проверката на вашиот кредит од повеќе заемодавци при купување дом не влијае толку многу на вашиот кредитен резултат.

11. Не трошете ги парите што ќе ги искористите за покривање на трошоците за затворање.

За многу купувачи на домови, периодот околу купувањето дом е период на финансиски недостаток. Парите можеби се тесни во моментов, што може да ги направи примамливи парите што сте ги заштедиле за покривање на трошоците за затворање. Но, избегнувајте да го трошите.

Последното нешто што сакате е да не можете да ги покриете трошоците за затворање кога сте на местото каде што скоро го имате вашиот нов дом. Останете силни и избегнувајте да го трошите ако можете да помогнете.

12. Не претерувајте.

Кога купувате дом, многу заемодавачи со задоволство ќе ви го дадат она што мислат дека можете да си го дозволите на хартија. Она што го квалификувате на хартија, сепак, не мора да значи што ќе ви биде удобно да живеете секој ден.

Некои купувачи прават грешка што навистина се преопшируваат. Тие на крајот стануваат роб на нивниот дом. Ако излегувате на убава вечера од време на време е нешто што сте навикнати да бидете поконзервативни при купувањето куќа.

13. Избегнувајте да се потпишувате за кредит за некого.

Кога ко-потпишувате заем, се обврзувате финансиски. Не е важно што вие не сте примарна личност на заемот. Ако на банката и требаат пари и не може да ги добие на друго место, ќе дојде да ве бара да платите.

Домашните банки се добро свесни за овој факт и затоа не го одобруваат секој апликант што ќе одлучи да се потпише. Како и со сите други точки наведени погоре, треба да се фокусирате на одржување на вашата кредитна и финансиска состојба стабилна и постојана додека не ја затворите куќата.

Колку и да сакате да му помогнете на пријател или член на семејството, обидете се да го одложите потпишувањето додека немате пари за купување дома.

14. Не трошете повеќе од вредноста на домот.

Има моменти кога пазарите на недвижности стануваат исклучително жешки! Во жаргонот за недвижнини, ова го нарекуваме „пазар на продавачи“. Поголемиот дел од земјата ги доживува овие состојби во последните неколку години. Купувачите се ставени во позиција каде што победничките војни за наддавање се норма, а не исклучок на многу места.

Всушност, поверојатно е да видите фантастични начини да го победите следниот човек до ударот како клаузула за ескалација во понудата. Кога сте во вакво опкружување, лесно е да се претерате како купувач. На крајот на краиштата, ако сте изгубиле неколку домови, повеќе од веројатно ќе стигнете да ја добиете куќата што ја сакате.

Кога се работи за повеќе понуди, не е невообичаено продажната цена да биде значително над прашалникот. Додека купувачот може да биде подготвен да го стори тоа, банката можеби нема. Не можете да претпоставите дека продавачот ќе биде кооперативен и ќе ја намали нивната цена. Може да бидете одбиени за заемот ако не можете да ја надоместите разликата.

Како што можете да видите, може да биде лесно да се прават грешки при добивање на хипотека, особено кога купувате дом за прв пат. Се надеваме дека сте ја нашле оваа информација корисна и нема да направите една од овие финансиски грешки.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG