MakDom – Список за реновирање куќа: Од каде да започнете?

Реновирањето на домот им дава можност на сопствениците да ја земат својата куќа и да ја претворат во дом за кој отсекогаш сонувале – сето тоа истовремено зголемувајќи ја вредноста на домот. А, со промената на годишните времиња, можеби сте решиле дека е време за нешто ново. Без разлика дали неодамна сте купиле постар дом или живеете во иста куќа со години, можете да го направите вашиот дом од соништата реалност со помош на оваа листа за проверка на реновирање куќа.

Реновирањето куќа може да биде страшен концепт – од каде да започнете? Кого да викнете? Но, пред да се преоптоварите, создадовме список за проверка за да ви помогнеме да одговориме на сите ваши прашања и да ве водиме низ процесот на реновирање на домот. Од подготвување на план и буџетирање до ангажирање професионалец и ставање до крај на вашиот дом, прочитајте понатаму за да видите како можете да го направите реновирањето куќа толку поедноставно.

Од каде да започнете?

Додека истражувате што да очекувате за време на реновирањето на домот, треба да ги изложите и вашите идеи и планови – можеби сте заинтересирани да додадете канцеларија или да ја преработите кујната, можностите се бескрајни. Погрижете се да знаете која е вашата цел за реновирање и имајте на ум дека проектот најверојатно нема да биде завршен одеднаш.

За да го одредите вашиот буџет, дадете приоритет кои проекти се на врвот на вашата листа и без што можете да живеете. Ви треба помош за да Размислете за популарните трендови во домот во вашата област за да ви помогне да ги намалите вашите опции. Погрижете се да го распределите буџетот за какви било проблеми што би можеле да се појават при првичната проверка на структурата, како и за какви било проблеми при уривање. Создавањето буџетски тампон може да ви даде мир на умот ако има какви било неочекувани проблеми или изненадувања на патот. Откако ќе го утврдите вашиот буџет, можете да започнете да креирате разумна временска рамка која ќе ви помогне да се придржувате до распоредот. Откако ќе го испланирате вашето реновирање, ќе треба да бидете сигурни дека имате соодветни дозволи за подобрување на домот во зависност од видот на проектите што ги имате на ум.

Одвојте го ова време за да ги разгледате вашите планови и да одлучите кои професионалци да ги ангажирате кога ќе ја реновирате вашата куќа. Од градежни инженери и водоводџии до архитекти и изведувачи, има безброј професионалци кои можат да ви помогнат да ги постигнете вашите цели за реновирање на домот.

1. Започнете со основите

За целосно реновирање на куќата, правилото е едноставно: проверете дали структурата е цврста пред да започнете со големи проекти. Ова вклучува проверка на основата, електричните системи, водоводот, подот и покривот. Постарите куќи имаат поголема веројатност да ги развијат овие проблеми, но важно е да ги проверите сите ваши основи без разлика колку е стара вашата куќа. Постојат начини да ја потврдите состојбата на структурата на вашиот дом, но кога ќе почнете да гледате дека се појавуваат проблеми, од суштинско значење е да вклучите градежен инженер кој ќе помогне да се решат сите проблеми.

Најпрво фокусирајте се на функционалноста кога се подготвувате да го реновирате вашиот дом. Размислете како живеете моментално и како го користите просторот. На пример: Дали сите јадете на кујнски остров? Дали има двајца готвачи во кујната одеднаш? Дали се чувствувате како поставувањето на апаратите да функционира заедно? Запишете сè што е поврзано со тоа што функционира, а што не. Следно, креирајте ја вашата листа со желби на она што го сакате за вашата идна трансформација на ремоделирање. Направете преглед на она што е задолжително и што е убаво да се има. Ова ќе ве подготви за понепречено искуство со вашите дизајнери и преуредувачи – искуство каде што сите се побрзо на иста страница.

Водовод и електрика

Исто така, треба да ги проверите вашите водоводни и електрични системи пред да започнете со какво било реновирање. И водоводните и електричните системи треба да бидат ажурирани за да бидат опремени да ракуваат со современи апарати и цевководи. Ако вашата куќа е изградена пред 1960-тите, добра идеја е да ги замените цевките и жиците, што ќе го направи вашиот дом посигурен во годините што доаѓаат.

Покрив

Без разлика каде живеете, неопходен е силен и заштитен покрив. Да знаете кога ви треба поправка наспроти заменето е нешто на што треба да обрнете внимание. Ако покривот е на поновата страна, внимавајте на лабавите ќерамиди и поправете по потреба. Оштетувањето на покривот што може да резултира со целосна замена вклучува дамки на ѕидот и таванот од протекување и заглавена влага, течење на таванот од оштетените ќерамиди, лупење на надворешната боја од заробената влага и испукани ќерамиди.

2. Внатрешно уредување

Сега, време е да започнете со дизајнирање на вашиот ентериер. Ако планиравте уривање, имате две опции: сам или поврзете се со изведувач. Вашиот буџет ќе ви помогне да одредите дали „направи сами“ или работата со професионалец е вистинската опција.

Изградбата на внатрешноста на вашиот дом може да значи целосно реновирање на вашиот животен простор. Срушете ги ѕидовите за да го отворите вашиот простор или да го реконструирате планот на вашиот дом и да изградите нови ѕидови. Ако сте ги надградиле вашите електрични системи или водовод, вашите ѕидови веќе ќе бидат отворени, па сега е добро време да ги изолирате и затворите со гипс картон. Започнувањето со внатрешно уривање соба по соба ќе помогне да се одржи реновирањето организирано. Еве четири внатрешни промени што треба да размислите да ги додадете во списокот за проверка за реновирање куќа:

Прозори

Надградбата на прозорците не само што може да ја подобри вашата привлечност, туку може да ја подобри и ефикасноста на вашиот дом. На тој начин можете да уживате во годишните времиња преку кристално чисти прозорци, а истовремено да инвестирате во вредноста на вашиот дом.

Кабинети

Иако е главно козметички допир, надградбата на вашите кабинети може да го подобри дизајнот на секој простор – кујна, бања или ходник. Ако новите кабинети не се во вашиот буџет, свеж слој боја може многу да придонесе за да донесе свеж изглед на ново реновираниот дом.

Подови

Подот игра огромна улога во реновирањето на вашиот дом. Дали треба да се одлучите за плочки или тепих? Вистинско дрво или винил? Ова се прашања кои играат во вашата цел за реновирање на домот. Можеби имате домашно милениче кое сака да гребе тепих? Можеби ќе сакате да се одлучите за плочка. Тепихот може подобро да одговара. Одлучувајќи кој под најдобро одговара на вашите потреби ќе ви помогне да одговорите на овие важни прашања за ремоделирање.

3. Ентериер

Сега сте на домашен терен. Домашниот мебел ќе се поврзе со сè што сте постигнале за време на овој процес на реновирање и ќе го оживеат вашиот дом. Новата боја за ѕидови, додатоците на растенијата, перниците и килимите можат да ја направат сета разлика. Откако ќе ги вклучите овие нови парчиња во вашиот дом, спроведувањето на основниот дизајн на фенг шуи домот во вашиот простор помага да се осигурате дека вашиот дом ви носи позитивна енергија.

Командната позиција е еден од најважните принципи на фенг шуи што ќе ви помогне да го усогласите вашиот дом. Со оваа позиција, не сте директно на линија со вратата, туку сте свртени кон неа. Само погрижете се вашиот мебел никогаш да не е поставен така што грбот е свртен кон вратата. Овој едноставен трик може да ви ја зголеми енергијата и да ви го даде стилот што го баравте.

Откако ќе се намести вашиот дом, процесот на реновирање е завршен. Вдишете длабоко и ценете ги вашите достигнувања. Постојат многу различни правци за реновирање, но се надеваме дека оваа листа за проверка на реновирање куќа ќе ви помогне да започнете на вистинскиот пат кон создавање на вашиот дом од соништата.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG