МакДом

MakDom – Како МакДом може да ви помогне во изборот на нов дом?

Купувањето дом може да биде предизвик за првпат. На крајот на краиштата, има толку многу чекори, задачи и барања, и можеби сте загрижени да направите скапа грешка. Но, оние што првпат купуваат домови всушност уживаат во некои посебни предности создадени за да ги поттикнат новите учесници на пазарот на недвижности.

За да го демистифицирате процесот за да го извлечете максимумот од купувањето, еве преглед на што треба да размислите пред да купите и што можете да очекувате од самиот процес на купување, плус совети како да го олесните животот откако ќе го купите вашиот прв дом.

Во прилог пишуваме како МакДом може да ви помогне во купување на вашиот нов дом и со што треба да се справите пред да купите нов дом.

Нов Дом

5 прашања кои треба да ги разгледате пред да купите нов дом

Вашиот прв чекор е да одредите кои се вашите долгорочни цели и како сопственоста на домот се вклопува со тие цели. Можеби едноставно барате да ги трансформирате сите тие „залудно“ плаќања за кирија во плаќања за хипотека што ви даваат нешто опипливо: капитал. Или можеби гледате на сопствеништвото како знак на независност и уживате во идејата да бидете свој сопственик. Исто така, купувањето дом може да биде добра инвестиција. Стеснувањето на вашите цели за сопствеништво со големи слики ќе ве упати во вистинската насока.

1. Каква е вашата финансиска состојба?

Пред да кликнете на страниците со онлајн огласи или да се заљубите во вашиот дом од соништата, направете сериозна ревизија на вашите финансии. Треба да бидете подготвени и за купување и за тековните трошоци на домот. Исходот од оваа ревизија ќе ви каже дали сте подготвени да го направите овој голем чекор или дали треба да направите повеќе за да се подготвите.

Погледнете ги вашите заштеди. Не размислувајте ни да купите дом пред да имате итна штедна книшка со три до шест месеци трошоци за живот. Кога купувате дом, ќе има значителни однапред трошоци, вклучително и аванс и трошоци за затворање. Ви требаат пари одвоени не само за тие трошоци туку и за вашиот фонд за итни случаи. Тоа ќе го бараат заемодавачите.

Еден од најголемите предизвици е да ги чувате вашите заштеди во достапно, релативно безбедно возило кое сè уште обезбедува поврат за да бидете во чекор со инфлацијата.

2. Кој тип на дом одговара на вашите потреби?

Има голем број опции кога купувате имот: традиционален дом за едно семејство, дуплекс, градска куќа, апартман. Секоја опција има свои добри лоши страни, во зависност од вашите цели за сопственост на домот, па затоа треба да одлучите кој тип на имот ќе ви помогне да ги постигнете тие цели.

3. Кои карактеристики сакате да ги има вашиот идеален дом?

Иако е добро да се задржи одредена флексибилност во оваа листа, вие го правите можеби најголемото купување во вашиот живот и заслужувате тоа купување да одговара на вашите потреби и желби што е можно поблиску. Вашата листа треба да ги вклучува основните желби, како големината и соседството, сè до помалите детали како распоредот на бањата и кујната опремена со издржливи апарати. Скенирањето веб-локации за недвижности може да ви помогне да ги разберете цените и достапноста на имотите што ги нудат карактеристиките што се најважни за вас.

4. Колку финансии всушност можете да си дозволите?

Понекогаш банката ќе ви даде заем за повеќе куќа отколку што навистина сакате да платите. Само затоа што банката вели дека ќе ви позајми одредена сума не значи дека всушност треба да позајмите толку многу. Многу купувачи кои првпат купуваат станови ја прават оваа грешка и завршуваат „куќно сиромашни“ со малку останато откако ќе ја платат својата месечна хипотека за да ги покријат другите трошоци, како што се облека, комунални услуги, одмори, забава или дури и храна.

При одлучувањето за колкав заем навистина да земете, ќе сакате да ги погледнете вкупните трошоци на куќата, а не само месечната исплата. Размислете колку високи се даноците на имот во вашата избрана населба, колку ќе чини осигурувањето на сопствениците на куќи, колку предвидувате трошење за одржување или подобрување на куќата и колку ќе бидат вашите трошоци за затворање.

5. Кој ќе ви помогне да најдете дом и да ве води при купувањето?

МакДом како онлајн платформа ќе ви помогне да ги лоцирате домовите што ги задоволуваат вашите потреби и се во вашиот опсег на цените. Откако ќе изберете дом за купување, нашиот тим на професионалци може да ви помогне во преговарањето за целиот процес за купување, вклучително и давање понуда, добивање заем и комплетирање на документи.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG