MakDom – Што да направите пред преселба во нов дом?

После сите потпишани документи и непреспани ноќи со вашиот агент за недвижнини – вие ги имате клучевите на новата куќа во вашите раце. Па, што е следно? Можеби имате желба да започнете да ја правите вашата куќа-дом, но пред да влезете во неа, има неколку важни работи што треба да ги земете во предвид за проверка на вашата нова куќа. Од закажување средства за чистење и координирање на помош за преселување до истражување на проекти за подобрување на домот, има многу работи што треба да ги направите пред да се преселите во вашата нова куќа.

Список за проверка

Погрижете се да си дадете доволно време за да ги исполните овие задачи пред да се сместите на вашето ново место. Некои од овие ставки всушност може да се завршат или закажат пред да се преселите. Време е да започнете со проверка на задачите!

 • Префрлете ги комуналните услуги пред затворање
 • Помош при селење и распоред
 • Ажурирајте ја вашата поштенска адреса
 • Поставете интернет и телефонски кабел
 • Имајте на ум распоредот на вашиот дом додека купувате мебел
 • Пронајдете го прекинувачот и вентилот за вода
 • Променете ги бравите и безбедноста на домот
 • Длабинско исчистете ја секоја соба
 • Дајте приоритет на проекти за подобрување на домот
 • Залихи на секоја соба со основните работи
 • Создадете систем на организација

1. Префрлете ги комуналните услуги пред затворање

Првиот приоритет за вашата нова куќа е да ги промените комуналните услуги во вашето име. Ако го направите ова, ќе гарантирате дека струјата, ѓубрето, водата и гасот ќе бидат во функција до моментот кога ќе ја отворите вратата. Кога точно треба да ја префрлите оваа ставка од списокот со задачи? Треба да ги контактирате вашите комунални претпријатија најмалку две недели пред датумот на вашето преселување. Потребни се неколку недели за сметките да се префрлат во зависност од градот, па затоа е добро да се справите со ова пред да се преселите. Штом сметката е на ваше име, ќе имате нешто помалку за кое треба да се грижите за време на вашето преселување.

2. Помош при селење и распоред

Ако имате дополнителна рака кога станува збор за движење, ќе ја тргнете тежината од вашите рамена и ќе ви овозможи да се опуштите. Распоредот на распоредот од реномирана компанија ќе гарантира дека со вашиот мебел се ракува внимателно и исто така ќе ви помогне да ги вчитате предметите во вашиот дом.

3. Ажурирајте ја вашата поштенска адреса

Многу е важно да имате ажурирана адреса за пошта. Ќе сакате да ги известите вистинските луѓе и места за вашиот потег и подобро е да го направите ова порано отколку подоцна. Не сакате да пропуштите плаќање сметка бидејќи известувањето е испратено на вашата стара адреса. Еве список на врвни луѓе на кои би сакале да им дадете внимание за вашиот потег:

 • Пошта
 • даночните агенции
 • комунални претпријатија
 • даватели на осигурување
 • вашиот работодавец
 • вашата банка
 • компании за кредитни картички
 • даватели на заеми
 • сајтови за онлајн шопинг

Исто така, не заборавајте да ја дадете вашата нова адреса на пријателите и семејството за да можат да ви помогнат да го распакувате и да ви честитаат за вашиот нов дом.

4. Поставете интернет и телефонски кабел

Поставувањето кабел за интернет и телефон може да биде една од првите работи што сакате да ги правите во вашиот нов дом, особено ако работите од дома. Истражувајте различни компании и земете ги предвид плановите што работат со вашиот животен стил и имаат силна врска во вашата област. Бидејќи создавањето нова сметка може да потрае извесно време, обидете се да закажете инсталација неколку недели однапред кога ќе ви треба. Исто така, добра идеја е да потврдите дека сите ваши апарати се отворени и работат во вашиот нов дом. Вклучувајќи фрижидери, машини за миење садови, печки, машини за перење и сушење. Веројатно ќе почнете да ги користите фрижидерот и микробрановата печка уште првата вечер.

5. Размислете за распоредот на вашиот нов дом и истражете го новиот мебел што можеби ќе ви треба

Пред да се донесе мебелот во вашиот нов дом, важно е да одите соба по соба и да визуелизирате како вашиот постоечки мебел ќе работи со распоредот. Можеби вашиот нов дом вклучува бонус соба, гаража или дури и поголем надворешен простор. Познавањето на различните распореди што ги нуди вашиот нов дом ќе ви помогне да почувствувате што можеби ви треба. Ако се движите со деца, воспоставете ги неопходните мерки на претпазливост за нивната безбедност. Ова вклучува лоцирање на приклучоци, остри рабови и сè наоколу што може да им наштети. Ако се движите со домашни миленици, погрижете се веднаш да се вратите на нивните рутини бидејќи тоа ќе му помогне на вашето домашно милениче да се прилагоди на новото опкружување.

6. Пронајдете го прекинувачот и вентилот за вода

Во итен случај, ќе сакате да знаете каде се наоѓаат прекинувачот и вентилот за вода. Знаењето каде се овие две работи во вашиот дом ќе помогне во сите ситуации кога е потребно итно исклучување или ресетирање. Обично можете да го најдете вентилот за вода во подрумот, гаражата или на надворешен ѕид. Што се однесува до прекинувачот, тој е генерално во област од вашиот дом што е подвиткана, како што е плакарот, подрумот или гаражата. Исто така, забележете ги сите детектори за чад и детектори за јаглерод моноксид за да можете да продолжите со потребното одржување.

7. Променете ги бравите и инвестирајте во безбедноста на домот

Кога ќе се преселите во нов дом, важно е да ги смените бравите на вратите, гаражата и да инвестирате во безбедноста на домот. Не може да се каже колку копии од клучевите има таму, така што секогаш е подобро да се набават нови. Менувањето на бравите не мора да биде тешко. Повторно инсталирајте ги бравите сами или побарајте стручен бравар за да се осигурате дека сте безбедни. Заштитете го вашиот дом уште повеќе со инвестирање во безбедноста на домот. Без разлика дали тоа е со професионална компанија или паметно ѕвонче, има многу опции кои ќе ви помогнат да останете безбедни.

8. Длабинско исчистете ја секоја соба

Едно нешто што треба да се земе предвид е длабинско чистење на секоја соба од вашиот нов дом. За да се осигура дека ниту еден дел од домот не се занемарува, закажувањето на професионални компании за чистење може да го ублажи стресот. И ако тоа не е во вашиот буџет, малку маснотии за лактите може многу да ви помогне. Длабокото чистење ќе обезбеди чист шкрил за вашиот нов дом.

9. Проценете ги подобрувањата во домот што треба да ги решите

Се разбира, не секој дом е совршен, и можеби сте размислувале за голем број потенцијални проекти за подобрување на домот додека го обиколувате имотот. Од замена на вашите подови до нови кабинети, можностите се бесконечни при дизајнирање на вашиот дом од соништата. Во зависност од големината на проектот, од суштинско значење е да одвоите време за буџетирање пред да се појават изненадувања и да одвоите време за завршување на какви било ремодели.

10. Обезбедете залихи во секоја соба со основните работи

Веројатно нема да ја отпакувате секоја кутија до првата ноќ на вселувањето, па затоа ќе сакате да спакувате кутија со основни работи за секоја соба додека ја правите транзицијата. Одете соба по соба и видете што можеби ќе ви треба во првата недела од преселувањето во нова куќа. За да размислите, размислете:

За бања: крпи, тоалетна хартија, тоалетни производи, завеса за туширање, средство за чистење тоалет, клип

За кујна: Лесни оброци, кеси за отпадоци, сапун за садови, крпи за садови, стаклени садови, садови за готвење, прибор, апарат за кафе

За перална: Детергент, даска за пеглање, пегла

За спалната соба: постелнина, закачалки, перници, ќебиња, облека вредна една недела

Други основни работи: сијалици, батерии, лента, клинци, корпи за отпадоци, средства за чистење, запалки, батериски ламби и полначи за телефони

11. Создадете систем на организација

Со сите ваши предмети спакувани во различни кутии и локации, не може да се негира дека вашиот нов дом ќе стане неуреден. Создавањето систем на организација ќе ви помогне да ја отпакувате секоја соба една по една. Веројатно – и се надеваме – веќе сте ги означиле кутиите и сте ги ставиле во соодветните простории, но размислете да имате бележник за тоа кои кутии и предмети припаѓаат во секоја соба за да го чувате инвентарот. Имањето нова листа за проверка на куќата ќе помогне процесот на распакување да тече понепречено.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG