MakDom – НОВ ДОМ: Што да направите пред да се вселите?

После сета документација, долгите ноќи, и долгиот процес со вашиот агент за недвижнини – вие успеавте, ги имате клучевите од вашиот нов дом. Па што е следно? Можеби имате желба да започнете да ја правите вашата куќа дом, но пред да влезете во неа, има неколку важни работи што треба да ги земете предвид на списокот за проверка на вашата нова куќа. Од купување на средства за чистење до истражување на проекти за подобрување на домот, има многу работи што треба да ги направите пред да се преселите во вашата нова куќа. Ова е местото каде што доаѓа нова листа за проверка на куќата. Создадовме листа за проверка која наведува кои задачи да ги завршите, кога треба да ги завршите и кои неопходни работи ви се потребни.

Список за проверка на нова куќа

Подготовката е клучна кога станува збор за движење. Погрижете се да си дадете доволно време за да ги исполните овие задачи пред да се сместите во вашето ново место. Некои од овие ставки всушност може да се завршат или закажат пред да се преселите.

Префрлете ги комуналните услуги

Првиот приоритет за вашата нова куќа е да ги промените комуналните услуги на ваше име. Ако го направите ова, ќе гарантирате дека струјата, ѓубрето, водата и гасот ќе бидат во функција до моментот кога ќе ја отворите вратата. Кога точно треба да ја префрлите оваа ставка од списокот со задачи? Треба да ги контактирате вашите комунални претпријатија најмалку две недели пред датумот на вашето преселување. Потребни се неколку недели за сметките да се префрлат во зависност од градот, па затоа е добро да се справите со ова пред да се преселите. Штом сметката е на ваше име, ќе имате нешто помалку за кое треба да се грижите за време на вашето преселување.

Променете ја вашата адреса

Многу е важно да имате ажурирана адреса за пошта. Ќе сакате да ги известите вистинските луѓе и места за вашиот потег и подобро е да го направите ова порано отколку подоцна. Не сакате да пропуштите плаќање сметка бидејќи известувањето е испратено на вашата стара адреса. Еве список на врвни луѓе на кои би сакале да им дадете до знеање дека вашето живеалиште е променето:

Поставете интернет, кабелска телевизија и останати апарати

Поставувањето интернет и кабел може да биде една од првите работи што сакате да ги правите во вашиот нов дом, особено ако работите од дома. Истражувајте различни компании и разгледајте ги плановите што работат во вашата област. Бидејќи создавањето на нова сметка може да потрае некое време, обидете се да закажете инсталација неколку недели унапред. Исто така, добра идеја е да потврдите дека сите ваши апарати се отворени и работат во вашиот нов дом. Вклучувајќи фрижидери, машини за миење садови, печки, машини за перење и сушење. Веројатно ќе почнете да ги користите фрижидерот и микробрановата печка уште првата вечер.

Променете ги бравите и инвестирајте во безбедноста на домот

Кога ќе се преселите во нов дом, важно е да ги смените бравите на вратите, гаражата и да инвестирате во безбедноста на домот. Не може да се каже колку копии од клучевите има таму, така што секогаш е подобро да се набават нови. Менувањето на бравите не мора да биде тешко. Повторно инсталирајте ги бравите сами или побарајте стручно водство од бравар за да се осигурате дека сте безбедни. Заштитете го вашиот дом уште повеќе со инвестирање во безбедноста на домот.

Темелно исчистете ја секоја соба

Едно нешто што треба да се земе предвид е длабинско чистење на секоја соба од вашиот нов дом. За да се осигурате дека ниту еден дел од домот не се занемарува, закажувањето на професионални компании за чистење може да го ослободи стресот. Длабокото чистење ќе ви обезбеди чиста околина.

Направете листа што треба да реновирате

Се разбира, не секој дом е совршен, и можеби сте размислувале за голем број потенцијални проекти за подобрување на домот додека го обиколувате имотот. Од замена на вашите подови до нови кабинети, можностите се бесконечни при дизајнирање на вашиот дом од соништата. Поставувањето на нов под станува потешко по вселувањето. Во зависност од големината на проектот, од суштинско значење е да одвоите време за буџетирање пред да се појават изненадни и непланирани трошоци. Пред да започнете со какво било реконструкција, препорачуваме да размислите во кои простории во вашата куќа ќе поминувате најмногу време и со кои проекти ќе биде најтешко да управувате кога целиот мебел е во куќата. Ако имате ограничен буџет, свежата боја и новата механика во која било просторија може да направат голема разлика, а за поголеми ремодели, консултирајте се со професионален дизајнер или архитект и изведувач на почетокот на процесот.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG