MakDom – Кои се предностите на живеење во стан?

Најпрво, што всушност претставува стан? Станот е самостојна станбена единица (вид на станбена недвижност) која зафаќа дел од зграда. Станбените згради се повеќекатници каде три или повеќе резиденции се сместени во една структура. Таквата зграда може да се нарече станбена зграда, станбен комплекс, блок со станови или висококатници, особено ако се состои од многу станови за изнајмување. Висококатната станбена зграда често се нарекува и станбена кула. Не постои јасна разлика помеѓу станбена кула и облакодер, иако зградата со педесет или повеќе ката генерално се смета за облакодер. Ниските згради и средните згради имаат помалку катови, но распределбата помеѓу средни и високи згради не е секогаш јасна.

Кога живеете во стан, всушност можете повеќе да уживате во вашето слободно време и повеќе да заштедете во споредба со сопствениците на куќи. Наместо бескрајно средување на дворот и проекти за одржување и поправка на домот, оние кои живееат во  станови го имаат луксузот да ги преземат сите тие обврски сами будејќи не се многу на број. Тоа ослободува значително време, кое може да го поминувате со семејството и пријателите. Доколку живеет во стан, ќе имате и повеќе време за да ги правите работите што ги сакате, односно ќе имате повеќе време за вашите хобиа. Најчесто, станбените блокови имаат и паркови, каде што може да направите кратка прошетка или да возите велосипед, наместо да треба да се движите на поголемо растојание. Исто така, живеењето во стан, ќе ви обезбеди да поминете и повеќе време со вашите миленици, поради ограничениот простор, што како што видовме и не е толку лоша идеја.

Како се развивала станбената архитектура во Југославија? Таа го достигна својот врв во 1960-тите и 1970-тите, за време на периодот на социјализмот. Значајниот напредок во градежништвото беше проследен со истражување за домување насочено кон изнаоѓање на оптимални урбанистички решенија за новоформираниот начин на живот на социјалистичкото општество.

Тенденцијата беше да се „спакуваат“ што повеќе станбени единици во секоја зграда, речиси до границите на функционалниот минимум, во исто време со цел да се постави похумана шема на живеење. Како последица на овие аспирации, се појавија следните концепти, со што се формира јадрото на истражувањето за домување: (а) станови со проширена циркулациона област, (б) станови со централно санитарно јадро, (в) станови со кружна врска и (г) ) станови со продолжени перспективи („енфилада“). Овие „социјалистички“ идеи за организација на просторот за живеење имаа цврста основа во теоретските истражувања и поминаа низ фазата на тестирање на архитектонски конкурси, семинари за домување и конгреси, што ги натера да се шират низ целата територија на земјата. Процесот на хуманизирање на домувањето не беше карактеристичен само во југословенски контекст.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG