MakDom – Како да го испланирате буџетот за реновирање

Пред да започнете да избирате плочки и бои, бидете сигурни дека знаете колку ќе чини да ја преуредите вашата куќа. Дали штотуку се преселивте на ново место и сакате да го разубавите? Или можеби сте биле во вашиот дом некое време и се чувствувате подготвени за промена. Лесниот дел е да се знае вашата цел за реконструкција на домот – без разлика дали се обидувате да останете во чекор со вашето растечко семејство, да додадете канцелариски простор, да ги модернизирате застарените простории или генерално да ја зголемите вредноста на вашиот дом. Дури и ако сте подготвени за реновирање на кујната или сте загрижени за реконструкција на бањата, може да биде незгодно да испланирате реновирање на домот што нема премногу да потроши од вашиот буџет. Еве пет клучни чекори во планирањето на вашиот проект за реконструкција на домот.

Проценете ги трошоците за реновирање на домот

Како општо правило, не треба да трошите повеќе за секоја соба од вредноста на таа соба како процент од вкупната вредност на вашата куќа. (Добијте приближна вредност на вашиот дом за почеток.) На пример, кујната генерално отпаѓа од 10 до 15 проценти од вредноста на имотот, така што не трошете повеќе од ова за трошоците за реновирање на кујната. Ако вашиот дом вреди 100.000 евра, на пример, ќе сакате да потрошите 15.000 евра или помалку. Нешто друго што треба да се има на ум: Спротивно на популарното верување, реновирањето на кујната нуди најниски повратни инвестиции. Секое евро што ќе го потрошите за реконструкција на кујната ја зголемува вредноста на вашиот дом за приближно 50 центи. Највисок поврат на инвестицијата? Реновирање на бања од средна класа.

Размислете за заем за реновирање на домот

Ако планирате да подигнете кредит за да го финансирате реновирањето на вашиот дом, постојат голем број на кредити кои ќе ви помогнат токму во тоа. Рефинансирање. Во зависност од вашата моментална каматна стапка, можеби ќе можете да ја рефинансирате вашата хипотека со пониска стапка и/или за подолг рок на заем, што би можело да ги намали вашите месечни плаќања и да ви помогне да заштедите за вашите реновирања. Рефинансирање со готовина. Ако имате доволно капитал, може да размислите и за рефинансирање со готовина, што значи рефинансирање на вашиот постоечки заем за износ што е поголем од она што го должите. Одејќи по овој пат, ја плаќате вашата оригинална хипотека и ви остануваат пари. Користете калкулатор за рефинансирање за да видите дали рефинансирањето има смисла за вас. Како и со секој нов заем, консултирајте се со финансиски советник за да видите која опција е најдобра за вашата ситуација.

Побарајте различни понуди за реновирањето

Некои изведувачи ќе ви дадат проценка врз основа на она што тие мислат дека сакате да го направите, а завршената работа под овие околности е речиси загарантирана дека ќе чини повеќе. Мора да бидете многу конкретни за тоа што сакате да се направи и да го наведете во договорот – сè до материјалите што сакате да ги користите. Добијте понуди од неколку изведувачи, но не мора да барате најниска проценка. Понудата што доаѓа многу пониска од другите може да биде знак за изведувач кој не ја работи добро својата работа – што може да доведе до дополнителни трошоци на долг рок.

Држете се до планот за реновирање на домот

Како што се движи реновирањето, може да бидете во искушение да додадете уште еден „мал“ проект или да го вклучите најновиот дизајнерски тренд во последен момент. Но, знајте дека секогаш кога ќе се предомислите, има редослед за промена, па дури и мали промени може да бидат скапи. Потрудете се да се држите до првичниот договор, ако е можно.

Скриени трошоци за реновирање на домот

Вашиот дом може да изгледа совршено однадвор, но може да има проблеми што демнат под површината. Всушност, скриените несовршености се една од причините зошто проектите за реновирање често завршуваат да чинат повеќе од предвиденото. Вклучете 10 до 20 проценти (или повеќе) од вашиот договорен буџет за непредвидени трошоци, бидејќи тие можат – и се случуваат. Всушност, ретко кој проект оди целосно без проблеми.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG