MakDom – Планирате да се преселите? Зошто куќа?

Планирате преселба во 2022? Без разлика дали се работи за пазар на купувач или продавач, луѓето постојано се движат. Луѓето најчесто се селат поради животни промени – не поради пазарот. Додека некои може да имаат можност да го темпираат своето преселување, други доаѓаат на пазарот на недвижнини без да ја земат во предвид сезоната, пазарните услови или животните настани што ги тераат да се преселат.

Одлуката да купите или продадете дом е ваша одлука и начин на живот. Дали постои промена во животот што го прави ова добро време за вас да купите или продадете вашиот дом? Причините да се преселите и што значи тоа за вашето семејство е првиот чекор што мора да го превземете во процесот на купување/продажба на вашиот имот. Во овој пост ќе ги разгледаме 10-те причини поради кои луѓето прават потег да купат куќа и наши совети во врска со истото.

1. Желба да се стане сопственик на куќа

Повеќето од нас во одреден период од животот ќе посакаат да имаат свое место каде што ќе можеме да отфлиме корени и да не се занимаваме со сопственици и со често зголемување на кирија. Често водени од желбата за осамостојување, слобода, самоизразување, контрола на сопственото опкружување и желба да се изгради капитал во недвижност со текот на времето, купувачите кои првпат купуваат станови го преплавуваат пазарот откако ќе имаат финансиски средства да го сторат тоа.

2. Промена на големината на домот

Промената на големината на домот често ги турка луѓето во поголеми или помали домови отколку што имаат моментално. Одлучувањето да се преселите со значаен друг или нов сопружник и да имате бебе, често создава итна потреба да се зголеми големината на домот. Додека, од друга страна, децата кои се иселуваат од домот, разводите и смртните случаи во семејството често создаваат потреба и желба за намалување или промена на сценографијата.

3. Желба да бидете блиски со членовите на својата фамилија

Желбата да се биде близок со семејството е често еден од најмоќните мотиватори да се направи потег. Раѓањето на член една од главните причини што ги слушаме од нашите клиенти. Исто така, желбата да се биде поблизок со своите родители и повторно да се поврзете со пријателите и семејството е една од причините за купување на куќа.

Во овие ситуации, обидот за мерење на времето на пазарот обично не е стабилна опција. Секако, не вреди да ги пропуштите првите чекори на вашето внуче ли последните неколку години од животот на некој близок. Од друга страна, можеби ќе имате повеќе време да пазарувате и да се подготвите за овој тип на движење.

4. Потопла клима

Ако сте живееле во некои од поладните дестинации во Македонија, можеби сте уморни од зимите. Можеби втор дом во Охрид или целосно преселување во потопла клима е на располагање за вас. Ако сакате да влезете во нов дом во сончева состојба, ние можеме да ви помогнеме со тоа што ќе ви препорачаме  одлична недвижнина која ја опслужува вашата посакувана дестинација.

Потоплите клими често имаат побавни пазари во лето и посилни пазари за време на постудените зимски месеци, така што преселувањето на југ може најдобро да се насочи во пролет или лето кога пазарот е во полн замав.

5. Нова финансиска позиција

Можеби ќе се пензионирате и вашиот сегашен дом веќе не е достапен или можеби како што вашето семејство растело некој решил да се откаже од приходите за да остане дома. Од друга страна, можеби штотуку сте добие големо унапредување, големо наследство или сте добиле на лотарија!

Во секој случај, новата финансиска ситуација може брзо да ја промени сликата за тоа колку и каков дом може да си дозволите и каков начин на живот сакате да живеете. Кога влегувате во нова финасиска група, секогаш е најдобро пров да се сретнете со доверлив финансиски советник, а потоа со локален доверлив заемодавач кој може да ви го даде најдобриот совет за тоа каков дом можете да си дозволите во рамките на вашиот нов буџет.

6. Добри населби и училишта

Можеби размислувате да се преселите во училишна област со повисоко рангирање, да се оддалечите од области со висок криминал или да направите промена од урбан во приградски/рурален живот или обратно. Правењето на вашето истражување за населбите и училиштата е секогаш плус, но мора да имате на ум дека подобрите училишта и населбите со помал криминал најчесто ќе ве чинат повеќе пари.

Кога работите со маркетинг платформа за недвижнини, тие често можат да ви најдат домови во населби за кои можеби не сте размислувале. Тие ги знаат сите скриени скапоцени камења во заедниците на кои им служат, што ќе ви помогне да го најдете она што го барате во опсег на цени што навистина одговара на вашиот буџет.

7. Намалување

Напорот за намалување е многу честа причина поради која луѓето се движат. Нашите клиенти често бараат помали домови кои се полесни за одржување, нудат помали трошоци за комунални услуги, се подостапни и имаат еднокатни планови што им овозможуваат да стареат на место.

Овој тип на преселба може да потрае малку за да се подготви во зависност од тоа колку долго сте биле во вашиот сегашен дом. Ако го намалувате својот дом, запомнете дека ова значи да ги намалите и вашите работи. Не занемарувајте да се разделувате до последен момент. Запрашајте се што навистина ви треба и што користите и замолете ги членовите на семејството да ги земат сите работи што ги складирале за нив пред да завршите со отпакување на вашето ново место без каде да го ставите!

Најдобар совет овде е да не одлговлекувате! Како што стареете, станува потешко физички да ја извршуваш работата за да се ослободиш од нештата и да ги правиш ажурирањата што се потребни во домот. Водењето распоред за редовно одржување и донирањето непотребни предмети неколку пати годишно ќе помогне многу за да го одржите вашиот дом во врвна форма. Сега повеќе ќе уживате и полесно ќе се подготвите за продажба кога ќе дојде време.

8. Зголемување

Спротивно на намалувањето е зголемувањето! Можеби сте на место во животот каде што сте подготвени да се преселите во поголем, подобар, понов дом. Години на напорна работа и мудро фискално однесување даваат резултати и време да се придвижиме нагоре. Сега можете да се преселите во домот за кој сонувате цел живот.

Во овој случај, погрижете се да вашите финансии да се во ред и да не го трошите вашиот буџет. Со многу пари доаѓаат бескрајни можности и да може да биде лесно да се впуштате во потрага по дома. Бидете јасни за тоа што ви треба и сакате, а потоа држете се до она што ќе го решите. Исто така, запомнете дека со поголем дом доаѓаат повисоки трошоци за одржување, комунални услуги и осигурување.

9. Промена на работата и начинот на живот

Многу луѓе се соочуваат со трансфер на работа, бараат нови работни можности или едноставно сакаат промена на животен стил. Ако штотуку сте известени за трансфер на работа или унапредување, можеби гледате мал временски период пред да морате да се преселите во нов град.

10. Инвестирајте во недвижности

Поседувањето имот за изнајмување е одличен начин да заштедите за иднината. Купувањето дом кој се плаќа за 15 години со приход од киријата е одличен начин родителите да заштедат за образованието на детето и за сопственото пензионирање. Можеби ќе сакате да го задржите имотот од кој се преселуваат како имот за изнајмување. Или, можеби е време за продажба на вашиот имот затоа што ја достигнала вредноста или затоа што ви требаат/сакате средства за нешто друго.

Ако размислувате да инвестирате во имот за изнајмување, треба да бидете сигурни дека киријата што ја наплаќате може да ги покрие трошоците и дека имате можност да се справите со станарите и различните трошоци за одржување кои доаѓаат со имотот за изнајмување.

Blogs
Што е Ново во Тренд

Поврзани Блогови

Регистрирај се за Билтен

Добивајте ги најновите Новости


Newsletter BG